‘Wall of fame’ voor paralympische sporters

De Telegraaf, 11 november 2010 – Tijdens het Nationaal Gala paralympische wall of famevoor de Gehandicaptensport is donderdagavond in het Olympisch Stadion in Amsterdam een paralympische ‘wall of fame’ onthuld. Dit is een permanent eerbetoon aan sporters die de afgelopen vijftig jaar een gouden medaille hebben gewonnen tijdens de Paralympische Spelen. De doeken met hun namen en foto’s krijgen een plekje bij de sportkoepel NOC*NSF in sportcentrum Papendal.

 

Het Fonds Gehandicaptensport is initiatiefnemer van het eerbetoon. Tijdens het gala is Delphine van Opdorp – Ariëns Kappers aanwezig. De zwemster won drie gouden medailles tijdens de zomerspelen in Rome in 1960. Ook de succesvolle rolstoeltennisster Esther Vergeer staat prominent op de ‘wall of fame’, net als wielrenner Jan Mulder (Sydney, 2000).

Op de doeken staan de namen van verschillende sportteams, waaronder de heren zitvolleybal (1980, 1984) en het voetbalelftal dat in 1988 een gouden paralympische plak won.

Naast zwemmen, rolstoeltennis, wielrennen, zitvolleybal en rolstoelbasketbal heeft Nederland ook vele malen goud behaald met onder meer atletiek, tafeltennis, paardensport, biathlon en boogschieten.

Het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport beleeft donderdagavond de vierde editie. Doel van het gala is zoveel mogelijk geld binnen te halen voor gehandicaptensport. Onder leiding van Jop Ubbens van veilinghuis Christie’s wordt onder meer de racefiets van Robert Gesink geveild.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets