Anneke van Zanen en 3×3 basketballers te gast bij de Sociëteit

Nog twee maanden en dan beginnen de Olympische Spelen in Parijs. De vorige Spelen in Tokio waren zeer succesvol voor Team NL met een recordaantal van 36 medailles. Kunnen we in Parijs dit aantal nog overtreffen? Of gaat het toch vooral om inspireren via verhalen, zoals chef de mission en oud-zwemkampioen Pieter van den Hoogenband een jaar geleden wereldkundig maakte. We vragen het vanavond aan de voorzitter van NOC*NSF Anneke van Zanen-Nieberg en de 3×3 basketballers die zich onlangs geplaatst hebben voor de Spelen in Parijs.

In het gesprek met Anneke van Zanen-Nieberg, gevoerd door onze ere-voorzitter en journalist Jan van Galen, komen heel wat onderwerpen aan de orde. Allereerst, heet van de naald, het Hooflijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Wat vindt het NOC*NSF daarvan? Volgens Van Zanen is het goed dat sport en bewegen genoemd worden in het kader van onze gezondheid. Preventie kan een hoop lichamelijke schade voorkomen. Het is dan ook van veel belang om de waarde van sport op veel beleidsterreinen voor de samenleving te verzilveren. Bij de concrete uitwerking komen NOC*NSF en de sportbonden hierover graag aan tafel met de overheid.

Een probleem van het Hoofdlijnenakkoord betreft het voornemen om de kansspelbelasting te verhogen. Dat leidt tot een flinke verlaging van de afdracht van door loterijen aan de sport en zal een gat slaan in de basisfinanciering van de sport. Die basisfinanciering moet de komende tijd wel geborgd worden. Bij het NOC*NSF zijn op dit moment 78 sportbonden aangesloten met in totaal 23.000 verenigingen. We zien echter ook de tendens dat de sport op een andere manier plaats vindt, niet meer in verenigingsverband. Wat gaat dat in de toekomst betekenen voor de sport in Nederland? NOC*NSF heeft daar het antwoord nog niet op maar gaat die tendens wel nauwgezet volgen teneinde passend beleid te kunnen ontwikkelen. Wat betreft de spelen is de voorzitter van NOC*NSF optimistisch. We gaan met een uitsteknd team, de laatste berichten van de bonden en de recente prestaties van de sporters zijn over het algemeen goed. De veiligheid tijdens de Spelen is met alle brandhaarden in de wereld een ongelofelijk belangrijk item. Anneke van Zanen is vol vertrouwen dat de Franse overheid zorg kan dragen voor een veilige omgeving voor de atleten en de toeschouwers. Er is heel veel ervaring in dit land met vergelijkbare manifestaties en er is bij de Franse overheid en het organiserend Comité de bereidheid om adequate maatregelen te treffen. Die zijn hard nodig en zullen ongetwijfeld het beeld een beetje bepalen. Maar er zal ook alle ruimte zijn mooie sport en veel plezier. We gaan in Parijs een heel leuk feestje vieren, tijdens de spelen en zeker ook bij de paralympische spelen. Dat doen we niet meer in het Holland Heineken House, zoals vroeger, maar in het TeamNL Huis. Er zijn 4500 mensen per dag welkom. We kunnen elkaar in Parijs écht ontmoeten op een centrale locatie. Dat was in Beijing bij de laatste Spelen niet mogelijk vanwege het coronavirus. Een mooi perspectief!

Na Anneke van Zanen-Nieberg is het de beurt aan de 3×3 basketballers. De coach van ons Olympisch Team Aron Royé en sterspeler Worthy de Jong worden geïnterviewd door Ronald Maurer. Tijdens de interviews probeerden de 3×3 -vrouwen zich in Hongarije te plaatsen voor de Spelen in Parijs. De Europees kampioen Nederland deed al eerder in Hongkong en in het Japanse Utsunomiya een kwalificatiepoging, maar twee keer ging het mis. Zou het nu wel lukken? Ondanks een 21-18 overwinning op Israël, wordt Nederland op doelsaldo derde in de poule achter thuisland Hongarije en Italië en plaatst zich dus niet voor de Spelen. Een grote teleurstelling. De 3×3 mannen hadden zich eerder in Japan wél weten te plaatsten voor de Spelen in Parijs door in de finale van dit kwalificatietoernooi het sterke team van Litouwen te verslaan met 19-15. Een deel van deze wedstrijd wordt teruggekeken met deskundige commentaar van Royé de De Jong, waarbij de belangrijkste verschillen tussen het ‘gewone’ 5×5 basketbal en het 3×3 basketbal worden uitgelegd.

Zo bevat een 3×3 veld maar een half basketbalveld en is er maar één basket. Verder zie je een grote halve cirkel op het veld, ook wel de tweepuntslijn genoemd. De driepuntslijn van het 5×5 basketbal is er niet. De basketbal is ook anders. Deze heeft het gewicht van een herenbal, maar het formaat van een damesbal. Dit om het dunken te bevorderen. Binnen 12 seconden moeten er bij 3×3 basketbal gescoord zijn. Zodra een team scoort mag een ander team meteen doorgaan. Een aanval mag pas weer opgezet worden nadat de bal buiten de tweepuntslijn is geweest. Officiële wedstrijden duren tien minuten. De winnaar is de partij die het eerst 21 punten heeft gescoord of die de meeste punten heeft na tien minuten. De wedstrijd begint met drie spelers van ieder team op het veld. Een vierde speler zit op de wisselbank en kan op de kop van het veld gedurende de hele wedstrijd worden gewisseld. Bij het 3×3 basketbal zijn er geen persoonlijke -, maar teamfouten.

Voor de Spelen van Parijs hebben zich acht ploegen geplaatst. De twee beste ploegen plaatsen zich na de poulewedstrijden voor de halve finale, de nummer drie en vier gaan naar de kwartfinales. Voor de nummers zeven en acht van de poule zijn de Spelen na de poulefase over. Zaak dus om minimaal zesde te worden in de poule. De wedstrijden beginnen op 30 juli, de finale is op 5 augustus. Royé is in 2018 begonnen in Team Amsterdam met het 3×3-basketbal. Zijn sceptische houding ten opzichte van deze nieuwe loot aan de basketbalstam is volledig verdwenen. Team Amsterdam presteerde goed in het professionele circuit. Inmiddels is Royé bondscoach en wil met zijn team hoge ogen gooien in Parijs. Of er een medaille wordt gehaald hangt af van veel factoren. De verschillen zijn niet groot, Servië start wel als topfavoriet voor goud. Worthy de Jong is topscorer van de 3×3 ploeg en behoort tot de wereldtop. De Jong speelde in de periode 2010-2023 maar liefst 533 voor Zorg en Zekerheid Leiden en wordt niet voor niets Mister ZZ Leiden genoemd. Nog niet zo lang geleden maakte De Jong de overstap naar het 3×3 basketbal, omdat hij op dat moment minder gemotiveerd was voor het 5×5 basketbal. Die stap is hem heel goede bevallen. Doelgericht is gewerkt aan een teamprestatie die zou moeten leiden naar Parijs. In Japan is wat dat betreft de kroon op het werk gezet en wordt er nu heel hard getraind om goed voor de dag te komen tijdens de Spelen. Maar ook als een medaille er niet in zit spreekt De Jong van een succes. Er is de laatste tijd veel progressie geboekt, daar kunnen we in de komende tijd, ook na de Spelen, veel profijt van hebben.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets