Wall of Fame in Stadion bestaat sinds 1928

Al sinds 1928 is in het Olympisch Stadion een eregalerij met de namen van alle olympische kampioenen van Nederland. Er zijn er zelfs twee. Een bij de Marathonpoort (Wall of Fame) en een bij de koninklijke ingang. Op de eerste staan alle Nederlandse olympisch kampioenen, binnenkort met de acht nieuwe namen van Rio de Janeiro. Op de andere eregalerij staan alle kampioenen van de Olympische Spelen van 1928.

Deze eregalerijen zijn gekomen door een besluit van het IOC in 1921. Tijdens een sessie in Lausanne steunde de meerderheid het voorstel dat elk Olympisch Stadion de namen moest vastleggen van de sporters die in dat stadion hun olympische titel hebben behaald. Het was een bedenksel van IOC-lid Alexander Mercati, die schreef dat ’the names of all Olympic winners should be engraved on a plaquette and put up on the walls of the Olympic Stadium.’

Het Olympisch Stadion in Amsterdam was het eerste dat aan deze eis voldeed, meteen tijdens de opening op 17 mei 1928. Een dag later schreef het dagblad Voorwaarts er in ieder geval al over: ‘In de Marathon-poort is een steenen tafel ingemetseld, waarop de namen van der Hollandsche Olympische kampioenen is ingebeiteld.’ Het zijn de namen van deelnemers aan de Spelen van 1920 in Antwerpen en van 1924 in Parijs.

Op beide eregalerijen worden trouwens ook de winnaars van de Kunstolympiade genoemd, want volgens de criteria van 1928 waren die toen gelijkwaardig aan sportief goud. In 1948 werd voor de laatste keer een Kunstolympiade gehouden.

De namen van de architect van het Olympisch Stadion Jan Wils en van schilder Isaac Israëls staan op de eregalerij in de Marathonpoort en in de koninklijke ingang. Beide kunstenaars verdienden hun gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 1928.

Wanneer de namen van de jongste kampioenen worden onthuld, is nog onbekend.

Bron: sportgeschiedenis.nl, Jurryt van de Vooren.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets