Vandaag: geboortedag Nina Senff

Voor het Stadsarchief Amsterdam heeft sporthistoricus Jurryt van de Vooren tien opmerkelijke attributen verzameld. Hierbij zit een foto van gouden zwemster Nida Senff, die vandaag in 1920 werd geboren.

Jurryt: ‘Nida Senff was toen zestien jaar oud en lid van Amsterdamsche Dames Zwemclub AZC en nam deel aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Ze won goud op de 100 meter rugslag in de idiootste zwemfinale ooit. Ze lag aan kop, miste een keerpunt, zwom terug toen ze dit constateerde, lag daarna op de vierde plaats, haalde diep adem, sloot haar ogen, knalde blind door het water, tikte aan, opende haar ogen en zag dat ze iedereen had ingehaald. ‘Ik dacht, ik ga maar terug,’ zei ze. ‘misschien heb ik dan nog zilver of brons, maar ja, het is wel voor Holland, hé.’

Het Nederlandse feest werd nog groter toen Rie Mastenbroek achter haar de zilveren medaille won. Omdat Mastenbroek in Berlijn ook drie gouden medailles behaalde, was zij daarmee de meest succesvolle vrouwelijke Olympiër tot Fanny Blankers-Koen in 1948 vier keer goud won.

Elke kampioen van 1936 kreeg van de Duitse organisatie een eikenboompje mee. Senff plantte de boom bij het Olympisch Stadion, waar die tachtig jaar later nog steeds staat. Deze eik staat aan de achterzijde bij het water, kaarsrecht tegenover de Koninklijke Ingang. Ook de boom die de Nederlandse estafetteploeg kreeg, staat daar.’

Bron: sportgeschiedenis.nl

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets