Toespraak voorzitter op nieuwjaarsreceptie Sociëteit Olympisch Stadion 9 januari 2019

Beste sociëteitsvrienden,

Daar zijn we weer, op onze nieuwjaarsreceptie in het gastvrije FOS. 2018 is omgevlogen en we hebben elkaar zojuist al het beste toe gewenst voor het nieuwe jaar. Dat herhaal ik vanaf deze plek namens het bestuur graag nog een keer: de allerbeste wensen voor een sprankelend goed 2019! Ger, Jaap en ik hopen jullie en de andere leden veel te zien bij alle activiteiten die ook dit jaar bij onze sociëteit plaatsvinden. Welkom dus, in het bijzonder onze erevoorzitter Jan van Galen, en de ereleden Carla de Groot en Hans de Bie.

Graag blik ik nog even terug: wat was dat een sportjaar! Te beginnen met de Olympische winterspelen in Pyonchang. We zaten allemaal op 15 februari klaar om Sven Kramer te zien winnen op de 10.000 meter. Hij ging voor eeuwige roem, maar helaas. Wel acht keer goud op andere onderdelen, waaronder Sven op de 5000 meter. Het was het jaar van de wederopstanding van het Nederlands Elftal dat eerst katerig en werkeloos moest toezien dat Frankrijk de WK-titel binnensleepte in juni en vervolgens de nieuwe wereldkampioen én Duitsland voor bleef in de tot dan toe obscure Nations League. In juli treedt Oranje in de halve finale in Portugal aan tegen Engeland. Het is wonderbaarlijk. De wederopstanding van het mannenvoetbal werd compleet door het overwinteren van Ajax in de Champions League. Nu staat Real Madrid op het programma Volgens een poll in het Rotterdamse AD heeft Ajax 69% kans: we gaan het binnenkort zien! Jammer genoeg niet in het Olympisch Stadion, waar Real, toen nog met de lendarische spelers als Santamaria, Puskás, Gento en Di Stefano, op 2 mei 1962 In de finale van de Europa Cup 1 met 5-3 verloor van Benfica, Van Eusebio, de zwarte parel van Mozambique, onder leiding van Leo Horn. Één van de mooiste wedstrijden ‘ever’. Misschien kan onze sporthistoricus Jurryt van de Vooren ons daar nog eens wat meer over vertellen.

Op onze nieuwjaarsbijeenkomst vorig jaar presenteerde diezelfde Jurryt de Bosatlas van het Nederlandse voetbal, in het bijzonder de geschiedenis van het Amsterdamse voetbal. Het was de eerste bijeenkomst van onze sociëteit in een lange reeks, die eindigde met ons jaardiner eind november met als hoofdgast Bibian Mentel, de fantastische paraympische kampioene. Het was een geweldige avond, mede door de tomeloze inbreng van ons lid van verdienste Henk Foppen die onlangs ook nog eens zijn koperen bruiloft met zijn Laura vierde. We volgden de veelbelovende schermster Eline Rentier in haar carrière, die werd en wordt ondersteund door de Sociëteit, middels de aanmoedigingsprijs. Veel dank daarvoor aan de commissieleden Jaap, Ger en Wouter. En we maakten o.a. via de ijsmeester van het Thialf Stadion uitgebreid kennis met de Coolste Baan in het Olympisch Stadion, zeer bijzonder. En er was nog zoveel meer, zoals de drukbezochte bijeenkomst met Sjaak Swart. Maar geen trip naar Papendal, de belangstelling hiervoor viel uiteindelijk tegen. Er waren wél activiteiten van het 90-jarige Olympisch Stadion waar we dankbaar bij aanhaakten, zoals de presentatie van Andere tijden sport op de eretribune, de Olympic Day, de presentatie van het door Jurryt geschreven boek over de Olympische Spelen in 1928 en de bijeenkomst met Bettine Vriesekoop. Dank Carla, dat we hier allemaal bij konden zijn. En dank ook aan Nora, dat je de sociëteit het afgelopen jaar weer zo goed hebt ondersteund.

En dan de toekomst van onze sociëteit. Daar denkt jullie bestuur hard over na, want daar is door het ledenverloop en de samenstelling van ons ledenbestand wél aanleiding voor. Dat doen we als bestuur natuurlijk niet alleen, maar met jullie samen. Op 4 oktober jl. hebben we daar met een aantal van jullie over gesproken en we zullen dat gesprek tijdens de ALV op 4 april aanstaande in ruimer verband voortzetten met concrete plannen en voorstellen om onze sociëteit te laten groeien en bloeien, aansluitend bij de wensen van de leden én de mogelijkheden die deze nieuwe tijd biedt.

Wat betreft de programmering hoeven jullie niet bang te zijn dat er in 2019 allen maar gepraat wordt over hoe het eventueel anders en beter kan. Er staan weer allerlei evenementen en activiteiten op de rol die ook aansluiten op de sportkalender 2019. Te beginnen met het NK-squash in het Frans Otten-stadion waar wij als Sociëteit op vrijdag 8 februari op een bijzondere manier welkom zijn. En we besteden natuurlijk aandacht aan het WK vrouwenvoetbal dat vanaf juni plaats vindt in Frankrijk. En er komt een bijzondere trip, niet naar Papendal, maar veel dichter bij huis. Nadere berichten hierover kunnen jullie binnenkort verwachten. We zullen z.s.m. de jaaragenda met de data van de verschillende bijeenkomsten en evenementen met jullie communiceren zodat niets gemist hoeft te worden.

Tot slot. Er valt in 2019 op sportgebied weer heel veel te genieten. Niet alleen van Max Verstappen, Tim Dumoulin en Frenkie de Jong. Maar ook op lokaal niveau, waarvoor accommodaties en organisatorische kracht van sportaanbieders noodzakelijk zijn, voor het bieden van veilig en sportief sportaanbod. We hebben veel mensen in ons midden die daarover kunnen vertellen. En ook daarvoor wil de sociëteit in 2019 een podium bieden. Op die manier gaan we mee met de veranderende behoeften en voorkeuren van de sportliefhebbers, die de waardering voor Topsport steeds meer overtreffen. En houden we zo onze mooie Sociëteit bestendig en fit. En met die gedachte wil ik aan het eind van dit verhaal met jullie toasten op een fantastisch jaar!

Machiel van der Woude
Voorzitter Sociëteit Olympisch Stadion

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets