TOESPRAAK SOS-VOORZITTER MACHIEL VAN DER WOUDE TIJDENS NIEUWJAARSRECEPTIE 19 JANUARI 2023 MET EEN IN MEMORIAM PIET VAN HEUSDEN

Beste sociëteitsvrienden,

Allemaal van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie in het immer gastvrije Frans Otten Stadion, in het bijzonder onze ere-voorzitter Jan van Galen, ere-lid Carla de Groot en Lid van Verdienste  Frank Schröder. En natuurlijk ook vanaf deze plek de allerbeste wensen voor een gezond en voorspoedig 2023. Wij als bestuur, Arnoud, Frank, Ger, Xander en ik, hopen jullie én de andere leden vaak te treffen bij alle activiteiten die ook dit jaar bij onze sociëteit zullen plaatsvinden. Over die activiteiten later meer. Nu wil ik allereerst stil staan bij overlijden van Piet van Heusden zondag jl. op 93-jarige leeftijd.

Het overlijden van Piet is een verdrietige gebeurtenis, in de eerste plaats voor zijn zonen Rhalf en Olaf, de vrouw van Rhalf Kitty, kleinzoon Yoda enn de andere familieleden. Maar ook voor de vele vrienden is het overlijden van Piet een hard gelag. Ze zullen zijn fijne karakter, sociaal gevoel en humor gaan missen. Ook in onze sociëteit waar hij 25 jaar lid van was heeft Piet veel vrienden gemaakt. Door zijn geweldige wielercarrière op de baan en op de weg, zijn grote betrokkenheid bij de wielersport daarna en zijn sportieve levensstijl tot op hoge leeftijd kon Piet gedurende zijn hele leven op heel wat aandacht en waardering rekenen. In een uitgebreid artikel in Het Parool van jl. dinsdag worden al deze facetten van zijn leven onder de kop Wereldkampioen die altijd bleef fietsen belicht. Met als hoogtepunt de huldiging door duizenden mensen op het Mercatorplein na het behalen van de wereldtitel in 1952 in het Parc des Princes te Parijs door in de finale de Italiaan Mino de Rossi te verslaan. Piet reed de kwartfinale, de halve finale en de finale in precies dezelfde tijd. Hij was een man van de klok! Een ander hoogtepunt was zijn rit in 2017 over het parcours van de Ronde van de Orteliusstraat, helemaal solo, waar hij op zijn oude fiets en gehuld in een rode wollen koerstrui uit de 50-er jaren luid werd toegejuicht.

Piet kwam graag op onze sociëteit, een tijd lang vergezeld door zijn geliefde vrouw Fokje, die tot zijn grote verdriet in 2018 overleed. Omgekeerd werd de aanwezigheid van Piet zeer gewaardeerd en was de sociëteit trots op zijn wereldkampioen. Dat werd o.a. duidelijk bij de viering van zijn 90-jarige verjaardag in het Olympisch Stadion. Een groot feest met veel gezelligheid. De vele foto’s zijn er getuige van. Ze zijn te vinden op onze onvolprezen website. Tijdens het aspergediner acht maanden geleden werd uitgebreid stilgestaan bij het wereldkampioenschap van Piet zeventig jaar geleden. De wereldkampioen nam zelf het woord en vertelde zijn tafelgenoten kraakhelder en met veel humor hoe hij dat kunstje geflikt had. We zullen Piet erg missen, maar de mooie herinneringen aan een groot sportman en plezierig mens blijven bestaan.

Aanstaande vrijdag is er gelegenheid tot condoleance, maandag aanstaande vindt de uitvaartplechtigheid plaats. Dan zal onze ere-voorzitter Jan van Galen namens onze sociëteit het woord voeren.

Graag blik ik nu even terug op het afgelopen sportjaar, een jaar waarin Irene Schouten de Queen of Beijng werd, Max Verstappen opnieuw de F-1 titel veroverde, Annemiek van Vleuten alle grote wielerrondes won plus nog het WK met een breuk in haar elle boog, haar mannelijke collega’s Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle en de eerder zwaar geblesseerde Fabio Jakobsen ook grote wielrensuccessen boekten en de Nederlandse Jumbo-Visma ploeg de Tour de France won. Verder trad de nog maar 22 jaar jonge atletiekkampioene Femke Bol in de voetsporen van Fanny Blankers-Koen en liep het laatste kunstje van Louis van Gaal in Qatar uit op een kleurloos verhaal, ondanks het feit dat het Nederland Elftal ongeslagen bleef. ‘Overall’ een succesvol sportjaar met opnieuw WK-goud voor de hockeysters, de eerste WK-titel in de skiff ooit van roeister Karolien Florijn, de gouden medailles bij het WK-baalwielrennen van Harrie Lavreyssen en de gouden medailles van zwemster Marrit Steenbergen op de korte én lange baan. En tot slot de finale plaats in de Conference League van Feyenoord, de dus nog niet zo verrassende koploper van de Eredivisie op dit moment.

Uiteraard besteedde onze Sociëteit veel aandacht aan de Olympische Winterspelen in Beijing. We startten februari jl. met een geweldige avond met drievoudig Olympisch kampioene Marianne Timmer, die erg optimistisch was over de kansen van Team.Nl. We namen ons toen voor iedere gouden medaille breed uit te meten op onze website. Dat hebben we geweten! Heel wat stukjes zijn geschreven. Maar liefst acht gouden medailles werden behaald, de ene nog mooier dan de andere. De derde gouden medaille van Yvonne Schouten op de Olympische Marathon was super imponerend net als de medailleregen waarvoor shorttrackster Suzanne Schulting zorgde. Maar de aller, allermooiste mooiste medaille was die van de 35-jarige Ireen Wüst op de 1500 meter. Als je op vijf achtereenvolgende spelen goud pakt ben je natuurlijk de allergrootste. We zullen Ireen binnenkort graag ontvangen in onze Sociëteit.

Een heel mooi begin dus van 2022 met deze Winterspelen. We eindigden afgelopen  jaar ook geweldig. Allereest met de viering van ons 55-jarig bestaan met een zeer geslaagd symposium over Olympisch Oud, Ouder worden op 27 oktober jl. Over vijf jaar of misschien wel eerder beslist voor herhaling vatbaar! Én vervolgens met een fijn Jaardiner op 2 december jl. Jammer dat  in Qatar  weer niet is geluisterd naar Gyuri Vergouw, Professor Penalty, die ons tijdens het diner liet zien waarom het Nederlands Elftal structureel tekortschiet als het op penalty’s aankomt. Op 9 december jl. werd dit gegeven keihard onderstreept in de kwarfinale tegen Argentinië.

En dan 2023 en verder. Te beginnen met onze Bab, van wie op 13 januari jl. zijn indrukwekkende boek het levenslicht zag tijdens een zeer geslaagde presentatie, waar o.a. Hedy D’Ancona in topvorm was. Bab, in Mijn Olympisch Stadion sta je stil bij allerlei roemruchte gebeurtenissen in en rond het Stadion, waar je al meer dan zeventig jaar getuige van bent. Die magische verhalen van jou wil natuurlijk geen sociëteitslid missen. Dat hoeft ook niet want je boek is ook hier verkrijgbaar. In ieder geval Bab, van harte gefeliciteerd met je, zoals de uitgever zegt in het Persbericht, veelomvattende culturele biografie.

Wat betreft de programmering voor de komende tijd biedt de overvolle sportkalender 2023 allerlei interessante mogelijkheden. Zo vindt de Nations League voetbal in Nerdeland plaats, zo ook de WK zeilen in Scheveningen. En er is zoveel meer op sportgebied.  Van 26 juli tot 11 augustus 2024 vinden de Olympische Spelen plaats in Parijs Binnen een straal van 10 kilometer zijn bijna alle wedstrijdlocaties gesitueerd: Het beloven in Parijs geweldige spelen te worden, in en om het hart van de stad. We gaan daar als Sociëteit de komende tijd veel aandacht aan besteden, ook via onlinebijeenkomsten, waar we in Corona tijd ervaring mee hebben opgedaan. We maken daarbij actief gebruik van de linkedingroep die oorspronkelijk rondom het Olympisch plan voor de spelen in Amsterdam is gevormd. We bereiken op deze manier een grote groep van bijna 5000 mensen die net als wij geïnteresseerd zijn in sport, de olympische spelen in het bijzonder. Ons bestuurslid Xander Beks heeft bij dit initiatief het voortouw.

Al met al zullen we in 2023 tien bijeenkomsten organiseren en zullen daarbij natuurlijk ook zo veel mogelijk rekening houden met de activiteiten die in het Olympisch Stadion en in het Frans Otten Stadion plaats vinden. Het definitieve programma met alle data wordt binnenkort via Nora toegestuurd. We kijken in de komende tijd uit naar een waaier van interessante bijeenkomsten, waar we elkaar in een ontspannen sfeer regelmatig kunnen ontmoeten. Op dit wenkende perspectief wil ik graag met jullie toasten. Proost!

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets