Toespraak Machiel van der Woude Zoom eindejaarsbijeenkomst

Beste leden van de Sociëteit Olympisch Stadion, hieronder de toespraak van onze voorzitter Machiel van der Woude op de Zoom eindejaarsbijeenkomst afgelopen vrijdag 27 november 2020.

Twee februari 2017 vierde onze sociëteit het vijftig jarig bestaan in het Olympisch Stadion. In mijn toespraak stond ik toen stil bij het verleden, een geschiedenis van ups, maar ook downs, juist ook veroorzaakt door de verloedering van het Stadion en de negatieve impact hiervan op onze sociëteit. Maar na de renovatie kwam er wind in de zeilen en ik sprak begin 2017 de verwachting uit dat dát in de toekomst ook zo zijn met veel leuke en aansprekende activiteiten en ontmoetingen.

En die hebben we afgelopen jaren ook gehad. Zoals het jaardiner op 30 november 2018 in het Olympisch Stadion met een heerlijk diner, verzorgd door ons lid van verdienste Henk Foppen, en een geweldige mystery guest, in de persoon van de Olympische Snowboardster Bibian Mentel, die heel wat goud wist te behalen. Na afloop kregen alle aanwezigen een gouden medaille omgehangen, ik ben benieuwd wie van jullie hem nog heeft.

Een jaar later vond het jaardiner plaats in het Frans Otten Stadion, weer met ruim zestig aanwezigen, waaronder Noël van Endt die kort daarvoor wereldkampioen judo was geworden in Tokio en de freerunner Luciano Balestra die in 2024 Olympisch kampioen hoopt te worden. Een superavond, omlijst door een fantastische band met Michael van Praag op drums. Mogelijk gemaakt door de geweldige gastvrijheid van het Frans Otten Stadion met ons lid van Verdienste Ger Koopman in de drivers seat.

En dan nu een jaar later een zoombijeenkomst om in plaats van een flitsend jaardiner tenminste nog iets te kunnen doen in deze frustrerende én voor de iets ouderen onder ons bedreigende tijd. In het AD stond op 2 januari 2020 een artikel met de kop Pak de agenda er maar bij, want 2020 wordt een prachtig sportjaar, met o.a. de Olympische Spelen in Tokyo. Het liep, zoals we weten, geheel anders: het coranavirus legde de sportwereld behoorlijk lam: heel veel werd afgelast of uitgesteld en als de wedstrijden toch doorgingen moest dat meestal zonder publiek. Dat is nog steeds de situatie. Het gros van de verenigingen hebben het zeer moeilijk. Met name de clubs die een zaalsport beoefenen hebben het erg lastig. De ledenaantallen lopen terug. Enkele buitensporten profiteren van de situatie, zoals tennis, waar opvallend genoeg sprake is van een ledengroei en golf. De corona situatie leidt ook tot veel onbegrip en woede. Waarom mogen de winkels gewoon openblijven en is dat voor de meeste sportevenementen dan niet mogelijk?

Hoe het ook zij, het coronavirus heeft onze sociëteit dit jaar behoorlijk gekortwiekt. Enkele bijeenkomsten konden maar door gang vinden, waaronder de nieuwjaarsreceptie, de bijeenkomst met Bap Barens, de ALV en de mosselmaaltijd. Gelukkig bestond hierover veel begrip bij onze leden. Je kan ijzer nu eenmaal niet met handen breken.

Maar je kan natuurlijk wél nadenken over de hopelijk nabije toekomst als het coronavirus achter de horizon verdwenen is. Dat heeft het bestuur de afgelopen tijd dan ook gedaan en het resultaat daarvan is terecht gekomen in de ledenbrief die onlangs is verstuurd. Vier speerpunten worden onderscheiden. Programmering activiteiten, communicatie, ledenwerving en verjonging. Die punten worden op dit moment uitgewerkt, waarbij het bestuur de leden nauw wil betrekken en in gesprek is met ons erelid Carla de Groot om de relatie met het Olympisch Stadion nog verder te verstevigen. In dit kader is het ook stimulerend dat we van Gerard van der Wel, Fred Hollander, Piet van Heusden, Piet Janssen en Hans van Walbeek een interessant programmavoorstel ontvingen voor 2021: fijn dat jullie zo betrokken zijn bij de Sociëteit.

We hopen als bestuur binnenkort een definitief voorstel te kunnen presteren, maar zijn wat betreft de uitvoering daarvan natuurlijk wél afhankelijk van de omstandigheden. Mogelijk zal er de komende tijd toch meer op digitale wijze gedaan moeten worden.  De zoomsessie van vandaag kan ons hierbij helpen. We zijn Xander Beks erg dankbaar dat hij dit mogelijk heeft gemaakt.

Tot slot hef ik het glas, zoals ik dat ook op jaardiner gedaan zou hebben, en toost op een mooie toekomst van onze sociëteit en op een goede gezondheid van onze leden. Proost!

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets