Sjoukjes goud in Olympic Experience

 

Sjoukje DijkstraZondag 2 februari heeft Sjoukje Dijkstra een bezoek gebracht aan het sportmuseum Olympic Experience in het Olympisch Stadion. Ze legde hoogstpersoonlijk haar gouden medaille van 1964 in de expositie “Van Sjoukje tot Nicolien – vijftig jaar Nederlands wintergoud.” Haar plak zal er de hele maand februari liggen.

 

altHet was die dag precies vijftig jaar geleden dat Sjoukje goud won tijdens de Olympische Winterspelen in het Oostenrijkse Innsbruck. Daarmee was zij de eerste inwoner uit Nederland die Olympisch wintergoud won.

Het Olympisch Stadion besteedt in februari uitgebreid aandacht aan de Nederlandse prestaties op de Olympische Winterspelen. Buiten ligt de Coolste Baan van Nederland, binnen is een expositiewand met een eregalerij voor de Olympische en Paralympische kampioenen uit Nederland. Deze presentatiewand is ontwikkeld in samenwerking met Sportgeschiedenis.nl

Nederlandse wintersporters behaalden 29 Olympische en twee Paralympische titels. Sjoukje was in 1964 de eerste die goud won, de jongste is snowboardster Nicolien Sauerbreij, in 2010. De andere 27 gouden medailles werden door schaatsers gewonnen. Marjorie van de Bunt is tweevoudig Paralympisch kampioen – in 1994 en 2002 bij de biathlon. Bron: sportgeschiedenis.nl

 

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets