Scheepmakerbeker weer voor Auke Kok

Auke Kok heeft voor de tweede keer de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek gewonnen. Eerder won hij in 2005 bij de geboorte van deze beker met zijn boek 1974, wij waren de besten. Auke Kok, die de eerste is die tweemaal wint, is onderscheiden voor zijn boek 1936, Wij gingen naar Berlijn. ‘Een welkome beschrijving van de historische Olympische Spelen in Duitsland onder Hitler, gezien vanuit Nederlands standpunt,’ meldt het juryrapport.

De jury: ‘Een welkome beschrijving van de historische Olympische Spelen in Duitsland onder Hitler, gezien vanuit Nederlands standpunt. Kok beschrijft hierin de zeer uiteenlopende lotgevallen van Rie Mastenbroek, Tinus Osendarp en Tollien Schuurmans en de nu 100-jarige waterpolospeler Hans Maier, de laatste levende getuige die door Kok wordt opgevoerd. Zo krijgen we niet alleen te weten wat er toen is gebeurd, maar krijgen we ook inzicht in de spanning tussen sport en politiek; de eeuwige bron voor diepe dilemma’s voor de betrokkenen. Kok laat zo zien dat de keuze om wel of niet naar Berlijn te gaan destijds niet zo eenvoudig is geweest als achteraf vaak is gedacht. Kok schrijft soepel en meeslepend en weet op deze manier de atleten tot leven te brengen.’

Het Helden Sportboek van het jaar is de publieksprijs voor het beste sportboek. De winnaar hiervan wordt woensdag 3 mei bekendgemaakt tijdens de uitzending van RTL Late Night. De trofee voor de vakprijs is vernoemd naar Nico Scheepmaker (1930 – 1990) vanwege zijn enorme invloed op de serieuze sportjournalistiek.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets