ROGGE VRAAGT RUSSEN UITLEG

Jacques RoggePresident Jacques Rogge van het IOC heeft Rusland om uitleg gevraagd over de uitspraken van minister Moetko.
Die had gezegd dat de wet die homopropaganda verbiedt ook tijdens de komende Olympische Winterspelen wordt toegepast. Rogge zei ook dat de Spelen in Sotsji voor iedereen zijn en dat niemand gediscrimineerd mag worden. 
 

In een brief aan het Internationaal Olympisch Comité en aan de Engelse premier David Cameron vraagt de Engelse Steven Fryschrijver, acteur, presentator Stephen Fry de Olympische Winterspelen van 2014 niet in Sotsji door te laten gaan. In een op 8 augustus in de Volkskrant verschenen brief trekt hij een parallel tussen de Jodenvervolging van Hitler en de terreur van Vladimir Poetin tegen homo’s. Zoals Hitler triomfeerde op de Olympische Spelen van 1936 toen de wereld en het IOC niet ingrepen, zo ziet hij de Russische president gloriëren in Sotsji – als de wereld en het IOC niet ingrijpen: ‘Ten koste van alles moet de indruk worden vermeden dat Poetin de goedkeuring van de beschaafde wereld kan wegdragen.’ (Voor de hele brief klik hier.)


Columnist Bas Heijne heeft zich in NRC Next van 9 augustus ook uitgesproken over een boycot van de Olympische Winterspelen in Sotsji. ‘Kan Nederland komende winter onbekommerd de verbroedering van mensen door sport vieren in een land waarvan we weten dat de haat tegen een minderheid sinds kort door de overheid wettelijk wordt gelegitimeerd? Ik vind van niet.’

Frans Timmermans
De Nederlandse ministers Frans Timmermans (buitenlandse zaken) en Jet Bussemaker (OCW, portefeuille Emacipatie) zijn tegen een boycot van de Olympische Winterspelen. “Het is verstandiger om wel te gaan en de kwestie daar aan de orde te stellen,’ zei Bussemaker zaterdag 10 augustus op de TROS-radio.  InJet Bussemaker de NRC van die dag zegt Timmermans: ‘We zullen Rusland houden aan de door Rusland zelf ondertekende en bekrachtigde mensenrechtenverdragen die homodiscriminatie verbieden. Mits breed gedragen en consequent toegepast bereiken we zo per saldo meer voor de positie van de LGBT-gemeenschap in Rusland dan met een boycot van de Winterspelen.’

 

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets