Paralympics in 1980 in Arnhem

De Paralympics worden pas sinds 1988 in dezelfde stad gehouden als de Olympische Spelen. Bij de Paralympische Winterspelen is dat sinds 1992.

In 1980, toen de Olympische Spelen in Moskou waren, was dat zeker nog niet zo want in dat jaar waren de Paralympische Spelen in Arnhem. De hoofdstad van toen de Sovjet-Unie had geen belangstelling om ook de gehandicapte sporters te ontvangen. ‘ Er zijn geen gehandicapten in de Sovjet-Unie,’ aldus een Sovjet-official toen hem werd gevraagd waarom zijn land deze organisatie had afgewezen. Volgens de propaganda was zijn socialistische heilstaat perfect, waardoor er geen gehandicapten waren en daarmee ook geen paralympische sporters. Arnhem was bereid die Spelen met 42 landen te houden.

Aanvankelijk was Zuid-Afrika in 1980 toegelaten tot deze Paralympische Spelen, waar dat land wegens het apartheidsregime al sinds 1964 was uitgesloten van de Olympische Spelen. In de tweede helft van de jaren ’70 kwam aan deze vanzelfsprekendheid een einde, vooral door bloedige rellen in Soweto in 1976. De hele wereld zag zo de bruutheid van het racistische apartheidssysteem, zodat deze discussie oversloeg naar de organisatie van de Paralympische Spelen in Arnhem, onder meer door een boycotdreiging van Afrikaanse landen als Zuid-Afrika zou worden toegelaten.

De Nederlandse organisatie haalde de schouders op en vergaderde een mooie tekst bij elkaar: “Zuid-Afrika moet aan de Spelen van 1980 kunnen deelnemen, mits dit team op een interraciale basis is samengesteld. Het stichtingsbestuur, dat van tevoren de gegevens van de deelnemers ontvangt, zal nagaan of inderdaad ook duidelijk blijkt dat het team interraciaal is samengesteld. Is dit niet het geval dan zal deelname niet mogelijk zijn.”

De alarmbellen in de Nederlandse politiek gingen echter massaal rinkelen toen de boze Afrikaanse landen het niet met deze prachtige verklaring eens waren en met economische sancties dreigden. Dat zou wel eens geld kunnen kosten!

Zelfs de Verenigde Naties bemoeiden zich ermee, zodat een meerderheid in de Tweede Kamer zich tegen de komst van Zuid-Afrika uitsprak. Dat leidde tot een officiële regeringsverklaring: ‘Gegeven de door de uitspraak van de Tweede Kamer ontstane situatie rond de Spelen in Arnhem is de ministerraad echter tot de conclusie gekomen dat handhaving van het aanbod tot materiële steun aan de Paralympics indien een Zuid-Afrikaans team zou deelnemen niet verstandig zou zijn.’

En zo deed ook Zuid-Afrika niet mee aan de Paralympische Spelen van 1980, evenals de Sovjet-Unie.

Bron: sportgeschiedenis.nl van Jurryt van de Vooren.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets