Verslag bijeenkomst met parasporters Roy Klaassen en Kees-Jan van der Klooster

Van dinsdag 8 tot zondag 20 augustus 2023 vindt de allereerste editie van European Para Champonships (EPC) plaats in Rotterdam. 1500 atleten uit 45 landen gaan met elkaar de strijd aan om de Europese titels én plaatsing voor de voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. Het groots opgezette evenement wordt een vast onderdeel van de parasportkalender en keert elke vier jaar terug in een grote Europese stad. De EPC zal altijd plaats vinden in het jaar voorafgaand aan de Paralympische Spelen. Nu dus in Rotterdam, een jaar voor de Paralympische Spelen in Parijs. Reden voor de Sociëteit Olympisch Stadion om op 25 mei 2023 weer bijzondere aandacht te besteden aan de Parasport in Nederland. Eerder was Bibian Mentel, de drievoudig paralympisch en viervoudig para-wereldkampioen, te gast bij het Jaardiner van de sociëteit in 2018. Een bijeenkomst die we nooit zullen vergeten.

Op 25 mei waren de paralympische topsporters Roy Klaassen en Kees-Jan van der Klooster te gast. Roy Klaassen liep bij een motorongeluk in 2009 een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel. Via-via kwam hij in aanraking met het handboogschieten en wist zich op bewonderingswaardige wijze bij de handboogschutters te ontwikkelen tot parasporter op wereldniveau. Nu bereidt hij zich voor op de EPC in Rotterdam, waar hij zich hoopt te plaatsen voor Rotterdam. Er komt, zo bleek uit de presentatie, heel wat kijken om te kunnen concurreren met de wereldtop. Klaassen traint iedere dag lang en intensief om tijdens de toernooien tot een hoge score te kunnen komen. Tijdens de presentatie werd een mooie film vertoond van het WK Handboogschieten in Den Bosch. Op maar liefst 48 banen waren de handboogschutters uit de hele wereld in de weer. Bij de paraschutters was Roy Klaassen de enige Nederlander. Jammer genoeg strandde Klaassen in de eliminatiefase. Hopelijk is dat niet het geval in Rotterdam.

De tweede gast was Kees-Jan van der Klooster die in 2001 een dwarslaesie opliep door een ongeluk bij het snowboarden. Voor het ongeluk was Van der Klooster een fervent inline skater, snowboarder, skateboarder en wakeborder. Na zijn ongeluk koos hij ervoor zeer actief te blijven. In de eerste plaats als para-sporter op topniveau. Hij nam als zitskiër met succes deel aan X Games en was de enige Nederlander in 2010 bij de Paralympics in Vancouver op de onderdelen Reuzenslalom, Super-G en Afdaling. In 2014 kwalificeerde hij zich  ook voor Paralympics in Sotsji. Daarnaast startte Van der Klooster in 2008 het bedrijf KJ-Projects, dat beoogt mensen met een beperking zo actief mogelijk te laten deelnemen aan de maatschappij. Kiezen voor een actieve rol, vanuit het erkennen en accepteren van de situatie waarin je zit. Om vervolgens te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om je verder te ontwikkelen. Uiteindelijk draait alles om zelfvertrouwen en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. KJ-Projects geeft tot op de dag van vandaag in het hele land cursussen, bijvoorbeeld om veel beter te kunnen omgaan met je rolstoel. Tijdens de presentatie werd een aangrijpende film gepresenteerd waarbij de zelfredzaamheid van de rolstoelers van het doek spat.

In de discussie met Roy Klaassen en Kees-Jan van der Klooster bleek dat de parasport in Nederland op veel belangstelling van onze sociëteit kan rekenen, juist ook in augustus als de European Para Champonships in Rotterdam plaatsvinden.

MvdW/05062023

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets