Overlijdensbericht Ger Koopman

Tot ons grote verdriet is Ger Koopman op 13 december 2023 op 73-jarige leeftijd overleden. Op 19 december hebben familie en vrienden afscheid van hem genomen in het Frans Otten Stadion. We wensen Wil, de kinderen, kleinkinderen en vrienden veel sterkte toe.

Ger was niet alleen Lid van Verdienste van het Olympisch Stadion. Voor zijn grote verdiensten voor de sport in de stad Amsterdam ontving hij in 2016 de Frans Banninck Cocq Penning uit handen van de toenmalige wethouder Eric van der Burg en de Penning van de Sportraad in 2022. ‘Onze Ger’ werd in het juryrapport geprezen voor de maatschappelijke functie van het Frans Otten Stadion. ‘Ger toont al decennia aan dat het mogelijk is een sportaccommodatie te exploiteren zonder overheidssteun en tegelijkertijd een maatschappelijke rol van betekenis te spelen. Zijn overtuiging dat sporten binnen de Ring van Amsterdam mogelijk moet blijven zodat kinderen op de fiets naar het complex kunnen heeft een belangrijke rol gespeeld bij de toekenning van deze onderscheiding’.
Ger was de drijvende kracht achter de verhuizing in 2004 van het sportcomplex van de Amstelveenseweg naar de huidige locatie al waar het Frans Otten Stadion onder zijn bezielende leiding uitgroeide tot een indrukwekkend sportcomplex, dat met zijn tijd meegaat. Onlangs werden zes prachtige padelbanen aangelegd. Maar bij het Frans Otten Stadion kan je ook terecht als je wilt vergaderen of iets te vieren hebt. De horeca dient hierbij zeker genoemd te worden. Die is voortreffelijk. Onze sociëteit weet er alles van. Wij hebben graag en al heel lang gebruik gemaakt van de ongekende gastvrijheid van Ger en zijn crew.
Al heel vroeg speelde Ger een belangrijke rol in het bestaan van onze sociëteit. In 1998 bemerkte het bestuur dat de sociëteitsruimte in het Olympisch Stadion plotseling hermetisch was afgesloten. Eén en ander geschiedde tijdens de renovatie van het stadion. Bij navraag bij de (gemeentelijke) instanties kon niemand het bestuur vertellen wat de oorzaak was. Kortom: onze sociëteit had geen ontvangstruimte meer. Ger, toen al lid van de sociëteit, heeft ons uit de brand geholpen door ruimte aan te bieden in het nabij gelegen oude Frans Otten Stadion. Achteraf bezien cruciaal voor het behoud van de Sociëteit Olympisch Stadion.
Maar ook toen het Olympisch Stadion gerenoveerd was zijn we nog heel vaak te gast geweest in het inmiddels nieuwe Frans Otten Stadion aan het IJsbaanpad en komen daar nog steeds bijzonder graag voor een bijeenkomst met de leden of een vergadering van het bestuur. Ger was dan niet alleen de perfecte gastheer, hij stond het bestuur met raad en daad bij. Schoof gezellig aan bij een vergadering en had altijd een bemoedigend woord en een nuttige tip. We konden ook gebruik maken van zijn uitgebreide netwerk als we op zoek waren naar een interessante spreker. Iedereen herinnert zich nog de fantastische bijeenkomst met Marco van Basten, de overvolle grote zaal van het Frans Otten, maar ook al eerder de bijeenkomsten met Piet Keizer en Guus Hiddink. Zonder Ger was dit alles niet mogelijk geweest. Onze leden werden door Ger uitgenodigd voor de grote sportevenementen in het Frans Otten Stadion, zoals het NK Squash en hij was vanaf het 50-jarig bestaan van onze sociëteit in 2017 samen met Jaap Sulkers en Wouter Amesz de bedenker en sponsor van een (financiële) aanmoedigingsprijs voor jonge topsporters in takken van sport waar het aan financiële ondersteuning ontbrak.
Ger was in alles een vriend van de Sociëteit, een bijzonder aardige en constructieve man, voor iedereen altijd aanspreekbaar. Op 1 december jl. hebben we tijdens het Jaardiner van onze sociëteit in de grote zaal van zijn Frans Otten Stadion het glas op Ger geheven en de hoop uitgesproken dat hij er in 2024 weer bij zou zijn. Helaas is die vurige wens niet uitgekomen. We zullen Ger zeer missen. Mooie herinneringen blijven.

Bestuur Sociëteit Olympisch Stadion.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets