Oud-Olympiërs overleden

Lida van den Anker-DoedensLida van den Anker-Doedens, Olympisch kanovaarster, is 1 april in Haarlem overleden, 91 jaar oud.

In de periode 1948-1952 behoorde zij tot de wereldtop. Ze won in 1948 zilver op de K 1-500 meter en werd in 1952 op dezelfde afstand vierde. Eerder dit jaar, op 8 januari, is in het Australische Berkeley Vale zwemster Irma Heijting-Schumacher overleden, kort voor haar 89ste verjaardag. Irma won in 1948 met de estafetteploeg brons op de 4 x 100 meter vrije slag en in 1952 zilver op die afstand. 

Lida werd in 1948 tot twee keer toe gehinderd door een Hongaarse. De tweede keer werd ze zo boos dat ze vanuit het achterveld opstoomde naar de tweede plaats. ‘Eerst dacht ik dat als die Hongaarse mij niet zo had gehinderd, ik goud had gewonnen,’staat te lezen op de site www.sportgeschiedenis.nl  ‘maar dan was die boosheid er niet geweest waaruit ik zoveel kracht had geput.’ Lida. geboren op 28 juli 1922, was lid van de Haarlemse kanovereniging De Trekvogels.-

 

Irma SchumacherHet overlijden van Irma Schumacher staat vermeld in het jongste nummer van het Journal of Olympic History. Zij was 24 februari 1925 in Ginneken en Bavel geboren. In 1950 werd ze met de estafetteploeg Europees kampioen in Wenen, waar ze ook individueel goud won, op de 100 meter. Tijdens een toer door Australië ontmoette ze in 1951 John Heijting. Een week na Helsinki in 1952 emigreerde zij. Irma had drie zoons en scheidde later. Lange tijd gaf ze zwemonderricht in New South Wales en brak het wereldrecord 50 meter vrije slag in de klasse 70-75 jaar.

 

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets