Ook lof voor boeken Meyer en Bollerman

ScheurleerTijdens de uitreiking van de Nico Scheepmaker Beker had de jury niet alleen lovende woorden voor de genomineerden, maar ook nog voor het werk van Wesley Meijer en Theo Bollerman.

Ook de kindersportboeken vielen dit jaar op. Juryvoorzitter Ad Melkert:

‘Hoe weet een boek nieuwe feiten, beelden en ideeën aan het licht te brengen ? Hoe origineel en inlevend is het verhaal achter de sportprestatie en de verklaring voor wie waar en wanneer succes boekte of tekortschoot ? En hoe vermengt prikkelende inhoud zich met pakkende vorm – omdat uiteindelijk een goed boek niet alleen voor de bibliotheek wordt geschreven maar ook voor het strand of het nachtkastje, dat wil zeggen hoe raakt het verhaal je en hoe lang kan je niet wachten totdat je het helemaal hebt verzwolgen ?

Omdat bij zo’n ruim aanbod vijf genomineeren sportboeken uiteindelijk krap bemeten is, wil de jury stil staan bij een tweetal bijzondere boeken en bij een categorie van publicaties die aparte aandacht aandacht verdient.

De bedoelde categorie is die van sportboeken voor kinderen. We waren aangenaam verrast door de inzending van verschillende publicaties die ongetwijfeld kinderen van verschillende leeftijdsgroepen aanspreken.

De twee bijzondere boeken die zich kwalificeren voor een eervolle vermelding zijn de volgende:

Wesley Meijer met Oorlog langs de lijn. Het is het aangrijpende verhaal over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen en de escalatie van geweld op het voetbalveld. Een bijzonder document voor ouderen en jongeren met een bijzondere boodschap om de grenzen van competitie en strijd af te bakenen en te respecteren.

Theo Bollerman met Scheurleer. Een uitgebreide, intrigerende roman over tennisspeler en baanbrekend coach Gerard Scheurleur, dat sterke beelden oproept van de vooroorlogse jaren van de ontwikkeling van de tennissport en de aanzet tot professionalisering. Auteurs te vinden, zoals Bollerman, die er gewoon in hun vrije tijd voor gaan zitten om interessante geschiedenis te schrijven, is een groot goed.’

(Volledig verhaal op sportgeschiednis.nl)

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets