Olympische Vlam in Utrecht

Deze zomer brandt het Olympisch Vuur in Utrecht. Tijdens de Fakkelestafette Olympisch Vuur Utrect 2013reist de Olympische Vlam door de stad en de provincie Utrecht.
De 10-jarige Rens van Beek (foto) is als eerste verkozen als één van de lopers van de Fakkelestafette. Alle Nederlanders worden opgeroepen om ook mee te doen.

 

Olympisch Vuur
Op 30 mei wordt de Olympische Vlam ontstoken in Athene (Griekenland) met de traditionele ceremonie zoals we die kennen van de echte Olympische Spelen. Daarna reist de Vlam per vliegtuig naar Nederland om daar ontvangen te worden door toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband. Vanaf die tijd is de Olympische Vlam op verschillende plekken te bewonderen. Van 11 tot en met 14 juli wordt het Olympisch Vuur letterlijk verspreid: de Olympisch Vlam trekt dan door de stad en de provincie Utrecht. De finish van deze Fakkelestafette op 14 juli luidt de start in van de openingsceremonie van EYOF Utrecht 2013 in Stadion Galgenwaard.

Fakkeldrager
Op 5 april, 100 dagen voor het EYOF Utrecht 2013, werd de eerste fakkelloper gepresenteerd: Rens van Beek. De 10-jarige Rens uit Elst zwemt sinds 7-jarige leeftijd. Hij starte bij zwemvereniging ZVO in Elst en traint nu bij Aqua-Novio ’94 in Nijmegen. Bijna elke dag ligt Rens in het zwembad om te trainen. Bij de meeste afstanden staat hij inmiddels 2e van Nederland: hij droomt er van om ooit naar de Olympische Spelen te kunnen. Om die droom dichterbij te brengen, heeft Rens zich aangemeld voor de Fakkelestafette. Rens heeft zich ook opgegeven als vrijwilliger voor het EYOF Utrecht 2013. Tijdens de zwemwedstrijden gaat hij helpen als vrijwillige krachtpatser door te sjouwen met de waterbakken voor de zwemmers.

Grote voorbeeld
Op 2 april kreeg Rens de kans om toernooidirecteur en meervoudig Olympisch Zwemkampioen Pieter van den Hoogenband te ontmoeten. De jonge zwemmer uit Elst vroeg zijn grote voorbeeld de hemd van het lijf met vragen over zijn carrière, zijn trainingen, zijn concurrenten en zelfs het aantal boterhammen dat de Olympisch Kampioen vroeger at. De twee zwemmers toonden een aantal opvallende overeenkomsten. Naast zwemmen beoefenen de twee nog andere sporten zoals karate en judo en houden ze erg van muziek. Rens kreeg verschillende adviezen van Pieter, onder andere over het omgaan met zenuwen tijdens wedstrijden. Van den Hoogenband: “Blijf rustig en vraag je af – waarom doe ik dit? Het antwoord is simpel: omdat je zwemmen leuk vindt!” Na afloop gingen Rens en Pieter op de foto met de officiële fakkel van de Olympische Spelen van Londen 2012, die tijdens de Fakkelestafette gebruikt wordt om het Olympisch Vuur door Utrecht te verspreiden.

Ga jij vlammen?
Vanaf 5 april, 100 dagen voor de start van het EYOF Utrecht 2013, kan iedereen zich aanmelden om mee te doen aan de Fakkelestafette. Van den Hoogenband: “Het is prachtig om te zien dat deze jongen geïnspireerd raakt door het Olympisch Vuur van EYOF Utrecht 2013. Ik ben er trots op dat hij straks één van de lopers is en hoop dat zijn voorbeeld andere Utrechters inspireert om zich ook aan te melden voor de Fakkelestafette.” Wij roepen individuen, scholen, bedrijven, (sport)vereniging, families en vriendengroepen op om mee te doen aan de fakkelestafette door de stad rondom Utrecht. Door het vuur te dragen, of door het vuur van dichtbij bekijken en de fakkeldragers aan te moedigen langs de route van 11 tot en met 14 juli. Alle informatie en het aanmeldformulier vind je op de pagina van de fakkelestafette (onder ‘DOE MEE’).

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets