OLYMPISCHE VLAM IN AMSTERDAM GEBOREN

Onlangs is in het Griekse Olympia het olympisch vuur ontstoken voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs. Dat vuur is niet in de klassieke oudheid bedacht, maar in 1928 in Nederland.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelde hierover tijdens de goed bezochte inloopborrel van de Sociëteit Olympisch Stadion op 18 april 2024. Al heel lang doet Jurryt onderzoek naar een van de beroemdste symbolen ter wereld. In 2004 ging hij hiervoor zelfs in Athene wonen, tijdens de Olympische Spelen.

Op 26 juli aanstaande wordt het vuur ontstoken tijdens de openingsceremonie in Parijs met de fakkel die een rondreis heeft gemaakt vanuit het Griekse Olympia. Gedurende de Spelen zal het vuur branden in de Franse hoofdstad. De ceremonie rond het Olympisch vuur is tegenwoordig een groot speltakel, in Olympia, in het gastland en tijdens de rondreis van Olympia naar het gastland. Maar zo groots is het een eeuw geleden niet begonnen.

Het olympische vuur was een idee van Jan Wils, de architect van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Voor de Spelen van 1928 in Nederland werd een vlam ontstoken in de Marathontoren bij het stadion. Het brandde in een grote schaal boven op een smalle toren. In Amsterdam was de ontsteking van de vlam geen uitbundig moment. Het ontsteken werd niet eens officieel aangekondigd als onderdeel van de openingsceremonie.

De vlamtraditie bleef, maar werd pas in 1936 bij de Spelen in Berlijn, waar Adolf Hitler de officiële opening verzorgde, groots opgepakt. “Het ontsteken van het olympisch vuur was eigenlijk een ‘cadeautje’ van de nazi’s”, zegt Van de Vooren. De nazi’s voegden tijdens het opkomende fascisme ook een fakkeltocht vanuit Olympia toe. Een politieke propagandastunt van exact 3.187 kilometer lang, namelijk de afstand tussen Olympia en het Olympisch Stadion in Berlijn.

Op 8 mei komt de olympische vlam aan in de haven van het Zuid-Franse Marseille. In ongeveer tweeënhalve maand zal die 64 gebieden op Frans grondgebied aandoen.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelde hierover tijdens de goed bezochte inloopborrel van de Sociëteit Olympisch Stadion op 18 april 2024.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets