Olympische vlam al 44 keer uit

Prometheus met Olympisch Vuur ‘Vliegen onze raketten zoals onze tortsen branden?’ Die vraag stelde Julia Latynina in een radio-uitzending van Ekho Moskvy, meldt persbureau Reuter, omdat zij als volger van het Olympisch vuur constateerde dat de vlam sinds hij op 6 oktober door Poetin werd ontstoken inmiddels 44 keer is uitgegaan.

Een keer bij het betreden van het Kremlin waar een militair met een Zippo-aansteker hulp bracht. Prompt verscheen dit beeld via Zippo op facebook en twitter, waarna het na een dreigement van het IOC werd verwijderd.

Sotsji, schrijft Reuter, is een prestigeproject van president Poetin die zijn land 23 jaar na het verdwijnen van de Sowjet-Unie wil promoten, maar behalve het vuur (dat in de eerste tien dagen al achtmaal doofde) heeft de organisatie te maken met allerlei kwesties, zoals de discussies over homoseksuelen, de arrestatie van 30 bemanningsleden en het in beslagnemen van hun Greenpeace-schip Arctic Sunrise, Pussy Riot, de kostenoverschrijdingen, het uitbuiten van arbeiders, milieuschandalen en het dwarsbomen van media met als toppunt het arresteren van de kritische journalist Nikolaj Jarst. Volgens de Volkskrant omdat er drugs in zijn auto werden aangetroffen waarvan Jarst beweert dat hij niet weet hoe die er in zijn gekomen. Milieu-activist Suren Gazarjan is het land uitgevlucht. 

 

Volgens Human Right Watch is dit een gevolg van de harde lijn die Poetin vorig jaar inzette, waardoor publieke samenkomsten moeilijker zijn, smaad wordt bestraft en de censuur van de overheid op internet is toegenomen. ‘Het monddood maken van activisten en journalisten is verkeerd en haalt alle glans van de Olympische Spelen af,’ aldus Jane Buchanan van HRW.

 

(Bron: Reuter en Volkskrant). 

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets