Olympisch Vuur-congres, Papendal 5 maart 2012

Woensdag 5 maart organiseerde Olympisch Vuur 2028 jaarcongres Olympisch Vuur 2028haar jaarcongres op Papendal. Druk bezocht met 650 leden en hoog bezoek van Z.K.H. Prins Willem Alexander, minister Schippers (via video-boodschap) en de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, Eberhard van der Laan en Ahmed Abouthaleb, die ‘the battle’ over de naamgeving van de OS 2028 uitvochten. Een fantastische dag, met veel informatie via workshops en speeddates en goede samenvattingen, onder andere door voorzitter Camile Eurlings.

 

 

De raadgevingen van Z.K.H. Prins Willem Alexander waren kritisch maar wel positief bedoeld. Je niet RIJK rekenen, maar inspannen voor de Jeugd O.S, onder de 18 jaar, in 2018 en dan laten zien aan de gedelegeerden waar Nederland toe in staat is. Amsterdam was goed vertegenwoordigd door burgemeester Eberhard van der Laan, sportwethouder Eric van de Burg, hoofd Sport DMO Henk Stokhof, Topsport Amsterdam, het Olympisch Netwerk, van het Olympisch Stadion Henk Lubberding. Voorts een tweetal stadsdelen, (waarbij Stadsdeel Nieuw-West veel belangstelling aan de dag legde) en van de sociëteit Olympisch Stadion Ger Balk, Jos Koper en ondergetekende Nico Witte.

 

 

Voordat ik aan het schrijven over het Olympisch Vuur begon, las ik het commentaar van Jaap de Groot (Hoofd sport Telegraaf) over dit op 5 maart gehouden congres. Eerst dacht ik hebben wij wel in het zelfde gebouw gezeten. Maar snel besefte ik dat je in Nederland niet betrokken mag zijn, niet gepassioneerd mag zijn en niet gedreven mag zijn over wat voor een onderwerp dan ook, maar vooral altijd moeten zeggen dat het anders moet. Blijven we altijd de studenten van de 20e eeuw? Mag je niet kritisch zijn? Natuurlijk wel, maar dan wel in opbouwende zin! Jammer Jaap, dit was een gemiste kans. Je achter de doelstellingen scharen en dan in opbouwende zin meedoen om het draagvlak voor de Olympische Spelen 2028 te vergroten zou klasse geweest zijn.

 

De passie en betrokkenheid van de voorzitter Olympisch Vuur spatte er bij de openingsspeech vanaf. Begonnen bij het eerste congres met 250 topsporters, topbestuurders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, was dit congres met 600 deelnemers en 150 wachtenden op de lijst TOP. En een draagvlak dat duidelijk moet worden uitgebreid. Volgende congres in de RAI Amsterdam??

 

Camiel was inspirerend en haakte in op de Olympische betovering in Brazilie toen Rio de Olympische Spelen 2016 ‘binnenhaalde’! Nu al moet ons infraprobleem worden opgelost. Werk aan je toekomst en durf de uitdaging aan, ook in tijden van recessie (hoe moeilijk dan ook)!! Natuurlijk zijn er nog vele hobbels, maar leer ervan. Zeer belangrijk is de ontwikkeling van de sport en verliezen zijn om van te leren.

Wat we nodig hebben is vertrouwen en een goed bid-proces van de O.S.en de Para-O.S. Het is nog een lange reis, maar het is de moeite waard. ‘We had to lose, to learn’, dus….. samen er voor gaan. Kan het mislukken? Ja,natuurlijk. Maar als je er voor gáát, dan gaat het LUKKEN!!

 

De O.S.’28 is van ons allemaal. Men denkt er verschillend over in Nederland. Maar private partners voor bewegen op school is van groot belang en is net zo belangrijk als grote evenementen: de jeugd laten zien wat topsport is.

Je ‘doet’ de spelen in Nederland om de ‘infra’ beter te maken en het heeft een positieve maatschappelijke waarde. Maak er geen probleem van maar…. een uitdaging. Kijk over de stads- en gemeentegrenzen heen, zoek de gezamenlijke kansen en laten we ‘op tijd’ pieken. Laten we trots zijn als een haantje als we de SPELEN binnenhalen.

 

In 2012 kiezen we de stad en in 2019 moet die stad voorgedragen worden door het NOC/NSF. Laten we zorgen dat we bij de vijf sterkste regio’s in Europa horen, anders kunnen we het wel vergeten. De steden Amsterdam en Rotterdam moeten SAMEN zorgen dat de Spelen naar Nederland komen (complimentair). Laten we ons een positie verwerven in de economische brandpunten. Waar we vanaf moeten is de ‘gereserveerde’ houding van ons aller DEN HAAG. Je moet ‘politiek’ een houding hebben voor de langere termijn. Zeg waar je goed in bent. Amsterdam is ook niets zonder de rest van Nederland. U weet dat het allemaal gaat om de NU geboren kinderen!!!

 

Nick Fuller van de organisatie Londen en Ian Duffy, zakelijk adviseur bij British Petroleum, gaven een staaltje weg van Public Parnership: 100 kansarme jongeren krijgen al jaren de kans om meer uit hun leven te halen dan normaal gesproken mogelijk is. Op zoek naar nieuwe leiders uit de kansarme wijken: USING SPORTS FOR USING GOOD!!!!! Organiseer dan ook spelen met een duidelijke visie. Bereik jonge mensen om hen te verbinden met de Olympische Spelen.Geef de jeugd de kans om hun leven te veranderen, geef ze een kans om een positieve verandering door te maken. Maak de jeugd enthousiast voor de Spelen. Laat het IOC zien dat Nederland ook een duidelijke VISIE heeft. Het spreekt ze aan de ontwikkeling van jonge mensen.

 

De life changing experience van 100 jonge talenten (start) moet doorgroeien naar een aantal van 600 talents: de nieuwe leiders. De ontwikkeling van 10 jaar public partnership. Dus echte partners!! Deze opleidingen hebben een grote invloed op al die duizenden volwassen vrijwilligers. Van groot belang is het begrijpen van de jongeren in DEZE TIJD!! Overheid, Sport en Bedrijfsleven sla DE HANDEN INEEN! Wees in ORANJE verenigd, dan……. kun je de spelen binnenhalen.

 

De battle van de twee burgemeesters was beschaafd. Logisch, omdat ze beiden erkenden en herkenden dat oorlog tot niets zou leiden en de kracht van beide steden te onderschrijven was van grote KLASSE!!! Het is eerst een bestuurderscircuit en nu naar het Nederlandse Publiek. Olympisch Vuur 2028 moet je overal laten zien!

 

Een panel van 5 leden bestaande uit: de heren B. Wientjes (VNO-NCW), J.van Zijl (MBO-raad), A. Castelein (Shell), R. Krajicek, en C. Eurlings. Zij stoeiden met elkaar onder de uitstekende dagvoorzitter Erik Peekel.

Het ging onder andere over het betrekken van bedrijven, de algemene mening, de lange termijn van voorbereiding (ideaal!), dus dan ook een lange-termijn visie. Het haalt ons uit de dagelijkse zorg als je meedenkt over de langere termijn. Maak de jeugd enthousiast. Laat de sportintegratie doorgaan in de gemeenten. 50% Gemeentegeld en 50% privaatgeld.

 

Moet het bedrijfsleven betrokken worden bij het Olympisch PLAN?? Bedrijven hebben een groot belang bij een vitale samenleving, dus moeten zij zich wel betrekken bij het Olympisch Plan. Private ondernemingen zouden een voortrekkersrol kunnen vervullen en dan niet gelijk denken aan een financieel belang. Laten we nadenken over BIJZONDERE SPELEN!!

 

Elke 20 jaar vindt een wijziging plaats in het denken, zie L.A 1984, daar is het businessmodel uitgevonden. Nederland is qua infra vergelijkbaar met Londen. In 2028 zou een nieuwe dimensie moeten worden toegevoegd, dus wederom een uitdaging. Vele workshops leerden ons veel. Vergelijk de voormalige Olympische steden eens met de nieuwe steden die nu moeten worden ontwikkeld. Verhoudingen stad en bouwland-klimaatsverandering-toerisme-immigratie-TV (55% uit dekking van de kosten) en economische duurzaamheid. Dus kans op openen nieuw paradigma. Belangrijk financieel draagvlak. Nieuw model? Onderscheiden van andere bids? Het moet een unieke ervaring worden de SPELEN te bezoeken. Het moet de uitstraling van een stad worden met het doen aanvoelen van een dorp!!!

 

In 16 workshops van Vitale samenleving tot Public Private Samenwerking kregen de deelnemers de kans zich te meten en/of inzicht te verwerven. Zelfs tijdens de speeddates kregen de publieke en private partijen de gelegenheid om met elkaar in contact te treden om te zien of ze inhoudelijk iets voor elkaar konden betekenen. Dus inhoudelijke vraagstukken waar het bedrijfsleven OM NIET bij wil helpen (bijvoorbeeld strategische, juridische of marketingvragen). Het lukte velen en velen werden al geholpen.

Al met al gaat het om:

 

IK GA DOOR HET VUUR VOOR HET (ORANJE) OLYMPISCH VUUR!!!!!

 

Olympische effecten: verbetering van de export, verbetering van de volksgezondheid, sociale cohesie etc. etc.

 

Laten we ook het bewegen op scholen stimuleren. Het gaat slecht met de generaties richting 2028. Ondersteun de gedachte dat op basisscholen meer gesport moet gaan worden (belangrijk ook de kwaliteit van het sportonderwijs). Op scholen is men 5 uur cognitief bezig, dan moet je dat kunnen onderbreken of afwisselen met BEWEGEN.

SPORT NAAR DE SCHOLEN!!!!!!!!!!!!

 

Laten ze de sport met plezier beleven, ook van belang voor de doorstroming naar verenigingen. Breng het gezonde leven dichterbij. En willen de bedrijven vitale werknemers dan hebben we nu vitale scholieren nodig. En…. het bedrijfsleven is nodig om het te financieren. Van belang zijn de buurtcoaches en de sportimpuls te laten aansluiten op de buurtscan van gemeenten en maak effectief gebruik van de sportaccommodaties.

 

De komende 4 jaar rijdt er een Olympisch podium (bus) door het land, Route 28. Een podium voor gemeenten etc. Dat podium komt naar u toe, als er wat bereikt kan worden. Het Olympisch Podium moet het bestaande netwerk verbreden.

 

Het congres werd afgesloten met een gesprek met Z.K.H Prins Willem Alexander.

Wat is onze toekomstige koning bevlogen, hij adviseert en laat zien hoe je als organisatie de ’KLUS’ moet aanpakken, zonder zijn gedachten op te dringen. “Werk stap voor stap, maar denk niet op te korte termijnen, doe het wel gedoseerd en houdt de zes topsectoren in de gaten (innovatie)”.

 

Na een hele lange dag –vroeg op en laat thuis- was niemand echt moe en/of teleurgesteld over het gebodene. Het was weer een stap in de goede richting. Laat overal het logo 2028 zien. Omdat wij een sociëteit Olympisch Stadion zijn, leek het mij goed dit verslag met u te delen.

 

Met sportieve groeten,

Nico Witte. U weet wel, die van ‘Leden contacten’.

 

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets