Olympisch kampioenen geëerd in Marathonpoort – WALL OF FAME ONTHULD IN OLYMPISCH STADION

Wall_of_FameIn het Olympisch Stadion is de Wall of Fame onthuld met daarop de namen van de Nederlandse Olympisch kampioenen van 2008 en 2010. Hierbij was een groot aantal kampioen aanwezig: Nicolien Sauerbreij, Manon van Rooijen, Minke Smabers, Gillian van den Berg, Ireen Wüst en Eefke Mulder. Als speciale gasten waren Ada Kok, Nico Rienks en Inge de Bruijn in het Olympisch Stadion. Naast de onthulling van de eregalerij werden in de Olympic Experience twee gouden Olympische medailles onthuld: van Rie Mastenbroek uit 1936 en Marleen Veldhuis uit 2008. Die zijn nu voor het publiek te bezichtigen.

De Wall of Fame is een permanent eerbetoon aan alle Nederlandse sporters, die het hoogste podium hebben behaald tijdens de Olympische Spelen. Na de Spelen van 1928 in Amsterdam werd deze eregalerij geopend, conform een beslissing van het IOC in 1921. Het Comité besloot toen namelijk dat ‘the names of all Olympic winners should be engraved on a plaquette and put up on the walls of the Olympic Stadium.’

Stadiondirecteur Hans Lubberding zei hierover: “Bijna negentig jaar later geeft het Olympisch Stadion in Amsterdam opnieuw gehoor aan dit besluit. Daarom is de nieuwe namenlijst toegevoegd, waarop de kampioenen staan van de Olympische Zomerspelen van 2008 en de Olympische Winterspelen van 2010. Deze sporters zijn vanaf nu dus vereeuwigd in het Olympisch Stadion en daarmee in ons nationale sportgeheugen.”

Deze plaquette heeft overigens een andere vorm dan de rest. De reden hiervoor is dat door deze toevoeging de muren in de Marathonpoort helemaal vol zijn en dat er daarom een nieuwe opzet moet worden gemaakt om de toekomstige kampioenen te kunnen eren. Lubberding: “Het benadrukt het tijdelijke karakter van de Wall of Fame in deze vorm. Het vervolg wordt overdacht en zo spoedig mogelijk als project opgepakt door de Stichting Olympisch Stadion. Na de Zomerspelen van 2012 en Winterspelen van 2014 wordt een geheel vernieuwde Wall of Fame gemaakt.”

Tevens was de presentatie van twee nieuwe pronkstukken van de Olympic Experience, het interactieve sportmuseum van het Olympisch Stadion. Het betreft de gouden Olympische medailles van zwemsters Rie Mastenbroek uit 1936 en Marleen Veldhuis uit 2008. Mastenbroek en Veldhuis waren de kopvrouwen van de succesvolle damesestafetteploegen op de Spelen in Berlijn en Beijing. Deze zijn nu te zien in de Olympic Experience, die dagelijks is geopend van 11 tot 17 uur (maandag uitgezonderd). De ingang zit in de Marathonpoort, dus bij de Wall of Fame.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets