OLYMPIA BORREL MET LETITIA VRIESDE GROOT SUCCES

Op 11 januari 2024 schoot de Sociëteit Olympisch Stadion (SOS) uit de startblokken met een Olympia Borrel. Dit in samenwerking met de Sportwereld, een genootschap van sporthistorici. Het ging wel om een zeer aangeklede borrel met een heerlijk buffet vooraf en een prachtig programma met bijdragen van architectuurhistoricus Maurits Nibbering, oud olympiër Letitia Vriesde en postcastmaker Willem Dudok. Gespreksleider was Jurryt van de Vooren, die het belangstellende publiek met zijn interviews een informatieve en gezellige avond bezorgde in de 1928 zaal van het Olympisch Stadion.

Machiel van der Woude, voorzitter van de Sociëteit Olympisch Stadion, sprak aan het begin van deze avond over Ger Koopman, de directeur/eigenaar van het Frans Otten Stadion, die op 13 december 2023 is overleden op 73-jarige leeftijd. Ger was van grote betekenis voor de Sociëteit, een bijzondere vriend waar je altijd op kon rekenen, we zullen hem zeer missen. (de volledige toespraak is hier te vinden).

De bijeenkomst werd vervolgd met korte interviews met de voorzitter van de SOS en de oprichter van de Stichting de Sportwereld Wilfred van Buuren. Met Machiel Van der Woude werd het jaarprogramma 2024 van de SOS doorgenomen met veel aandacht voor de Olympische Spelen in Parijs, in het bijzonder nieuwe Olympische sporten als 3×3-basketbal en Cricket (in 2028). Op 27 februari is de eerstvolgende bijeenkomst, hier in de 1928 zaal, over het boek Het Plan van Nando Boers. Hoe Jumbo-Visma de beste wielerploeg ter wereld werd. De Stichting de Sportwereld, zo lichtte Wilfred van Buuren vervolgens toe, bevordert de kennis van de geschiedenis en de achtergronden van de sport in Nederland. Dat heeft een groot aantal schitterende verhalen opgeleverd, te lezen in het magazine de Sportwereld die de Stichting uitgeeft. Je kan geen lid worden van de Stichting, maar wel abonnee op het Magazine. Zeer de moeite waard! Dat geldt overigens ook voor de lezingen en studiedagen die de Stichting de Sportwereld organiseert.

Hierna nam de architectuurhistoricus Maurits Nibbering het woord. Hij kent het Olympisch Stadion al sinds zijn jeugd toen hij wedstrijden op de wielerbaan volgde. Hij was later gefascineerd door het werk Jan Wils, de innovatieve architect van het Olympisch Stadion. (Foto Maurits Nibbering). Hij is van plan een boek te schrijven over het stadion. In 2028 moet het uitkomen als het Olympisch Stadion honderd jaar bestaat. Het stadion gaat hem zeer aan het hart. In de jaren negentig gaf hij er vierhonderd rondleidingen. Het stadion was verwaarloosd en werd bedreigd met sloop, omdat de gemeente Amsterdam op die plek woningen wilde bouwen. Bijna niemand geloofde in die tijd dat de sloop nog voorkomen kon worden, er was zelfs een comité opgericht om dat afscheid luister bij te zetten. Nibbering maakte ook deel van dat Comité, maar raakte er steeds meer van overtuigd dat de sloop voorkomen moest worden. Inmiddels waren daar meer mensen van overtuigd, waaronder de voormalige topman van de Amstel Brouwerij Piet Kranenberg, die samen met de president-commissaris van het NV Nederlandse Sportpark Olympisch Stadion en stadion-directeur Otto Roffel met succes de leiding namen van het verzet tegen het afbreken van het stadion. Toen minister Hedy D’Ancona het stadion op de monumentenlijst had laten plaatsen was het Olympisch Stadion definitief gered. Ongetwijfeld zal in de biografische schets van Nibbering van het stadion deze geschiedenis uitgebreid worden behandeld, alsook de ideeën van Jan Wils die ten grondslag lagen aan de ontwikkeling van het Olympisch Stadion.


Vervolgens ging Jurryt van de Vooren in gesprek met Letitia Vriesde, geboren op 5 oktober 1964 in Suriname. In 1980 begon Lititia in Suriname met hardlopen en vestigde een Surinaams record op de 1500 meter. In 1984 lukte het het Surinaams Olympisch Comité niet om haar af te vaardigen naar de Olympische Spelen in Los Angeles. Daarna besloot ze te gaan trainen in Nederland, nam voor het eerst deel aan de Olympische Spelen 1988 van Los Angeles. Daarna nam ze ook in 1992, 1996, 2000 en 2004 aan de Olympische Spelen. Medailles werden hierbij niet gehaald. Bij de WK’s in Göteborg (1995) en Edmenton (2001) wél, ze won resp. een zilveren en bronzen medaille. Nog steeds is ze Zuid-Amerikaans recordhoudster op verschillende atletieknummers. In het interview van Jurryt van de Vooren met Lititia Vriesde, de beste Surinaamse hardloopster ooit, komen allerlei onderwerpen aan de orde over haar (sport)leven in Suriname en in Nederland. Het volledige interview is (hier) te zien.

Tot slot werd Willem Dudok geïnterviewd, die met samen Nynke de Jong de podcast Chefs de Mission maakt. (zie de VIDEO onderaan dit bericht). Iedere donderdag is er weer een nieuwe aflevering te beluisteren met daarin natuurlijk veel nieuws en informatie over de Olympische Spelen in Parijs. In de aflevering van 1 februari 2024 komt Esther Vergeer aan het woord: ‘Paralympische Spelen zouden juist exclusiever moeten’. In die van 24 februari jl. wordt vastgesteld dat het nog maar een half jaar tot Parijs is. Willem en Nynke gingen op Papendal kijken en spraken hoe daar op dit moment de Olympische vlag ervoor hangt. Het interview met Willem Dudok maakte duidelijk dat we in ieder geval de komende maanden iedere week moeten luisteren naar de podcast Chefs de Mission. Zeer de moeite waard!
Het was een mooie Olympia-borrel, zeker voor herhaling vatbaar. 2024 is goed ingeluid. We kijken uit naar de volgende bijeenkomsten dit jaar.

MvdW/07.02.2024

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets