NK schaatsen en sprint in Olympisch Stadion

Er wordt gejuicht en getreurd nu definitief bekend is geworden, dat op 2 en 3 maart 2014, na de Olympische Winterspelen, geschaatst wordt in het Olympisch Stadion, de NK allround en de NK sprint.

Patrick Wouters (l) en Rintje RitsmaEn nog wel op een mobiele ijsbaan, die er al op 1 februari komt te liggen. ‘De coolste baan van Nederland,’staat op facebook. ‘Het Bislet-gevoel van vroeger, gecombineerd met de wereld van nu, uniek’  aldus ex-schaatstopper Rintje Ritsma. Hij refereert daarmee aan het openluchtstadion in Oslo, waar in 1986 voor het laatst werd geschaatst en waar Hein Vergeer voor de tweede keer Europees kampioen werd.

“Indien het hele project een succes wordt, is dit mogelijk het begin van een traditie”, stelt sportmarketeer Patrick Wouters van den Oudenweijer, die samen met Rintje Ritsma aan de wieg van het idee staat.


Wie niet blij is? De atletiekclub Phanos en zijn voorzitter Bas van Dam: ‘Dat er toevallig ook een atletiekclub is, zie ik in de Bas van Damberichtgeving nergens. De gemeente doet haar best ons te helpen, maar met de EK’s atletiek 2014 en 2016 voor de deur, maar ook voor 1000 leden is twee maanden extra uitval natuurlijk een drama.’ Ben benieuwd naar de reacties op dit forum.’

 

 

Onderstaande brief werd door Elisa namens Phanos aan AT5 gestuurd.

 

Schaatsbaan in OS is geen goed plan

‘Het lijkt zo’n leuk plan, een schaatsbaan in het Olympisch Stadion. Maar niet iedereen ziet dit idee zitten. De Amsterdamse atletiekverenigingen Phanos bijvoorbeeld.

 

Rintje Ritsma heeft een droom: het creëren van een schaatsbaan in de buitenlucht. Niet iedereen begeeft zich in de bevoorrechte positie waarin je droom werkelijkheid kan worden gemaakt. Bij Rintje was dit wel het geval. Zijn droom kwam deze week uit. Een openluchtschaatsbaan heeft definitief groen licht gekregen. De onderbelichte vraag is: waar gaan de atleten naartoe?

 

Iedereen wil natuurlijk een sportwedstrijd in het Olympisch Stadion (OS) organiseren. Helaas houdt men er echter geen rekening mee dat het stadion al volop in gebruik is door duizenden enthousiaste sporters die wekelijks of zelfs dagelijks gebruik maken van de atletiekbaan in het Olympisch Stadion.

 

De leden van Phanos, die al jaren in het stadion trainen, worden bij dit schaatsbaanproject geheel over het hoofd gezien. Waar moeten wij nu deze wintermaanden, als er schaatswedstrijden gehouden worden, onze sport uitoefenen? Het betreft veel verschillende trainingsgroepen met sporters vanaf de pupillen tot en met olympische topatleten, actief op alle soorten atletiekonderdelen.

 

Een alternatieve atletiekbaan waarop alle trainingsgroepen de wintermaanden kunnen blijven trainen, ligt niet vanzelfsprekend binnen handbereik. Een schaatsbaan in de openlucht van Amsterdam echter wel; de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam-Oost. Waarom wordt er niet gebruik gemaakt van de middelen die er al zijn? Het verbouwen van de atletiekbaan tot een ijsbaan kost veel tijd, geld en een onnodige hoeveelheid aan energie.

 

Zowel vanuit praktisch en milieutechnisch oogpunt, maar zeker ook vanuit een sociaal oogpunt lijkt de toekomstige schaatsbaan in het OS een kortzichtig plan, gebaseerd op het verwezenlijken van individualistische dromen.

 

 

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets