Nieuwjaarstoespraak voorzitter Sociëteit Olympisch Stadion Machiel van der Woude op 11 januari 2018

Beste vrienden,

Allereerst ook vanaf deze plek namens het bestuur van de Sociëteit Olympisch Stadion (SOS) de allerbeste wensen voor een gezond en gelukkig 2018. Het wordt ongetwijfeld een mooi sportjaar waarvan we in het verband van onze sociëteit met volle teugen van gaan genieten.

Daarover later iets meer, maar nu eerst een hartelijk welkom aan een aantal gasten die juist ook zijn uitgenodigd voor het tweede deel van deze receptie, die gewijd is aan een presentatie van sporthistoricus Jurryt van de Vooren over de Bosatlas van het Nederlandse Voetbal. Fijn dat Dirk Landzaat van AMVJ, Jill Eekhart en Everton Aarsman van DVVA, Joop Vlug van Jos Watergraafsmeer, Johan de Bie, Remco Post en Ernst Pieter Knupfer van AFC en Joost Nulkes namens de KNVB aanwezig zijn.

En ten slotte wil ik ook schermster Eline Rentier speciaal noemen. Ze won de aanmoedigingsprijs van de Sociëteit die tijdens het jaardiner november jl. werd uitgereikt aan de voorzitter van haar schermvereniging omdat Eline aan het schermen was in het buitenland. Vandaag is ze weer in het buitenland om te schermen op weg naar nog meer succes. Voor Eline een welverdiend applaus.

Tijdens datzelfde jaardiner werd Frank Schröder voor zijn jarenlange inzet tot Lid van Verdienste benoemd. 2017 was vooral het jaar van ons 50 jarig jubileum. Op 1 februari was het écht feest, met allerlei activiteiten, waaronder een mooie documentaire van Morton Hill over de rijke geschiedenis van onze sociëteit en de uitreiking van de gouden eremedaille aan Rob Elffrink in verband met zijn 50-jarige lidmaatschap.

2017 was een oneven jaar, dus geen Olympische Spelen of WK/EK mannenvoetbal Tóch was het een heel rijk sportjaar met o.a. de EK-winst van de Nederlandse voetbalvrouwen, de winst van Tom Moulin van de honderdste Giro, het eerste volledige seizoen van Max Verstappen in de F 1 en de WK-atletiek in Londen met Dafne Schippers die haar WK-titel op de 200 meter prolongeerde, brons haalde op de 100 meter, net als Anouk Vetter op de zevenkamp en Sifan Hassan op de 5000 meter.

Maar ook met de EK-hockey voor mannen en vrouwen, waaraan wij bij de Sociëteit vooraf ook uitgebreide aandacht hebben besteed. Wát een oranje-feest in het vernieuwde Wagenaar stadion, met winst voor de vrouwen en de mannen in de finale tegen de opvallende Belgen, die hiermee hun geweldige opmars in de hockeywereld bevestigden.

Een prachtig jaar dus, óók voor de Sociëteit. Met veel hoogtepunten, maar ook met een dieptepunt door het overlijden van Bep van Houdt op woensdag 19 juli 2017, secretaris van de Sociëteit, en tijdens het jaardiner van 2016 benoemd tot erelid voor zijn grote inbreng voor onze sociëteit. Bep was maar liefst 54 jaar sportjournalist en nog immer enthousiast en zeer actief, we hadden hem nog zo graag in ons midden gehad. Graag een moment ter zijner nagedachtenis.

Dan nu het jaar 2018, waarvan er al weer 10 dagen achter ons liggen. Met natuurlijk al snel de Olympische Winterspelen in Pyonchang in Zuid-Korea. Met Sven Kramer voor goud op de 10.000 meter op 15 februari. Maar ook het WK all round schaatsen van 9 t/m 11 maart in het OS, waar Sven voor de tiende keer wereldkampioen kan worden. En natuurlijk in juni het WK-voetbal in Rusland, mét België.

Het wordt als je naar de sportkalender 2018 kijkt weer een topjaar, waar we als sociëteit nauw betrokken bij willen en zullen zijn. Te beginnen op 15 februari als we elkaar ontmoeten rond de Coolste Baan van Nederland. Daar verheugen we ons zeer op. Met een lezing van sporthistoricus en sociëteits-lid Marnix Koolhaas over het schaatsen in ons land. In de loop van dit jaar zijn er een aantal themabijeenkomsten gepland onder regie van Marina Witte en onze erevoorzitter Jan van Galen. Marina neemt als directeur van de Nederlandse Sportpers officieel afscheid op 22 januari tijdens het Sportgala van de NSP in het Olympisch Stadion. Heel veel plezier Marina. En op 21 juni hebben we de jaardag van de SOS, ons schoolreisje, dit maal naar Papendal. Onder regie van Jan de Leeuw en Gerard van der Wel. Ik verheug me er nu al op!

Waar wij ons dit jaar ook op verheugen is de nauwe samenwerking met de Vonken van 2028, vandaag vertegenwoordigd door Maud Boks en Christiaan Groeneveld. Van harte welkom! De Vonken van 2028 is een actieve vereniging van young professionals die er naar streeft de Olympische Spelen naar Nederland te halen. Een vereniging die ook internationaal bezig is met het verduurzamen van de Spelen. Heel interessant en stimulerend. En ten slotte is het verheugend dat er kans is op een eigen plek in het Olympisch Stadion. Op 1 februari 1967 werd er een horecaruimte geopend in het Olympisch Stadion, met kegelbaan en sauna. De geboorte van onze Sociëteit. Nu, bijna 51 later, zijn er weer verrijkende plannen waarin de Sociëteit wil participeren. Frans Elemans en Wendy Nagel, hier vandaag aanwezig, zijn de stimulerende kracht achter dit initiatief. Hopelijk kunnen zij binnenkort de plannen presenteren in onze sociëteit.

Beste vrienden, tot zover mijn bespiegelingen aan het begin van dit nieuwe jaar. Nogmaals onze beste wensen. Dank aan het Frans Otten Stadion voor de gastvrijheid. Voor nu veel plezier. We sluiten straks af met de lezing van Jurryt van de Vooren over het Nederlandse voetbal. Een mooie start voor de sociëteit om 2018 mee te beginnen

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets