Nieuwjaarstoespraak Machiel van der Woude

Beste vrienden,

Het jaar 2017 is voor sportief Nederland heel goed ingezet. In het Alexandra Palace in Londen werd Michael van Gerwen wereldkampioen darts. Een superprestatie, want op deze ene wedstrijd kwam het aan. En waar sommige huizenhoge favorieten nog wel eens falen wist hij iedereen en alles te overtuigen tegen de regerend wereldkampioen: hier stond de nieuwe ‘king of darts’.

The Guardian roemde Van Gerwen vanwege zijn formidabele, onverslaanbare combinatie van goddelijk talent en intimiderende mentale kracht. En hoewel hij niet genomineerd was als sportman van het jaar, noch geknuffeld werd door Koningin Maxima zoals Dorian van Rijsselberghe na diens tweede Olympische titel in successie, kunnen we aan het begin van 2017 trots zijn op zo’n kampioen.
De toon is in ieder geval gezet voor een geweldig sportjaar. Namens het bestuur van de Sociëteit wens ik jullie een gezond en sprankelend jaar toe, met veel hoogtepunten.
Eén van die hoogtepunten is natuurlijk de viering van het 50-jarig bestaan van onze sociëteit op 1 februari aanstaande. Daarover later meer.

Eerst een korte terugblik op het afgelopen jaar, waarin tot ons grote verdriet Harry van der Pol is overleden. Als man van het eerste uur van de sociëteit werd Harry na 25 jaar secretaris en penningmeester te zijn geweest benoemd tot erelid van de sociëteit. Eerder besteden Bep van Houdt op onze website en onze erevoorzitter Jan van Galen tijdens de laatstgehouden Algemene Leden Vergadering aandacht aan deze bijzonder aimabele man, die zoveel betekend heeft voor onze sociëteit.
Ik wil u verzoeken om een moment stilte ter zijner nagedachtenis.

Hoewel er op sportief gebied buitengewoon veel gebeurde, met een hoofdrol voor sportman van het jaar Max Verstappen, was de meeste aandacht natuurlijk vooral gericht op de EK atletiek in Amsterdam en de Olympische en Paralympische Spelen in Rio. Om met het laatste te beginnen, het werd ondanks alle somberheid over de organisatie vooraf, een geweldig evenement met een hoop Nederlandse successen, vaak door andere atleten behaald dan vooraf was gedacht, met sportvrouw van het jaar Sanne Wevers als lichtend voorbeeld. Naast blijdschap en teleurstelling ook discussie, zoals in het geval Yuri Van Gelder. Hopelijk is hij er bij het komende WK turnen in Montreal weer bij. Wij zouden het hem binnenkort kunnen vragen.

Maar fantastisch voor ons allen was natuurlijk de EK atletiek, zo bijzonder gestart op het Museumplein en verder voor het allergrootste deel afgewerkt in het Olympisch Stadion. Een atletiekfeest zonder weerga, het grootste meerdaagse sportevenement van Nederland na de Olympische Spelen in 1928. Een sportevenement om heel trots op te zijn, met olympische allure.

Ook een prachtig afscheidsgeschenk voor stadiondirecteur Hans Lubberding die na 15 jaar vertrekt. Wij danken Hans van harte en wensen hem het allerbeste voor de toekomst. Maar uiteraard ook alle hulde voor ons erelid Carla de Groot die per 1 september Hans is opgevolgd als directeur. Carla voor jou dus in dubbel opzicht een groot applaus en heel veel succes in je nieuwe functie. We hebben onlangs kunnen lezen dat Ellen van Haaren is toegetreden tot het directieteam. We hopen haar binnenkort op de sociëteit te kunnen begroeten.

Hoe is het de Sociëteit in het afgelopen jaar vergaan? Er was in ieder geval sprake van veel beweging. In de eerste plaats in bestuurlijk opzicht In maart namen Bep en Nita als interim-bestuur het stokje over van het door Jan van Galen kundig geleide bestuur en gaven dit stokje na een grondige analyse door aan een nieuw samengesteld bestuur onder mijn voorzitterschap.
Bep, Ton, Ger, Kevin en ik zijn het erover eens dat we ons moeten vernieuwen en verbreden om de sociëteit een goede toekomst te bieden. We willen op zoek naar nieuwe leden, een gevarieerder ledenbestand, een breder financieel draagvlak en we zetten zwaar in op samenwerking met gelijkgestemde verenigingen en organisaties, zoals Topsport Amsterdam en de NVOD, de Nederlandse vereniging van oud-Olympiërs. En waar mogelijk willen we de relatie met het Olympisch Stadion nog verder verdiepen.

Tijdens het gezellige jaardiner op 25 november jl. heb ik het hier al even over gehad. Bouwend op ons rijke verleden streven we in de komende tijd naar een wervelende en aansprekende sport sociëteit voor jong en oud. Liefst met op korte termijn een eigen plek in het stadion.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets