Nando Boers wint met HET PLAN de Nico Scheepmaker Beker

De Nico Scheepmaker Beker is gewonnen door Nando Boers met zijn boek HET PLAN dat daarmee het beste sportboek is van 2023. Boers ontving de prijs uit handen van James Worthy, die vorig jaar de beker won met zijn boek Liverpool. Beide auteurs waren met hun boek te gast bij de Sociëteit Olympisch Stadion.

De Nico Scheepmaker Beker is een juryprijs die in 2005 in het leven werd geroepen. De jury werd dit jaar voorgezeten door Femke Heemskerk en bestond verder uit Wilfred van Buuren, Ruurd Edens, Marie-José van Kleef en Tom Zwanenburg. De jury noemt HET PLAN ‘een sportboek, een managementboek én een spannend verslag van een van de grootste sportwedstrijden ter wereld ineen. Een verslag dat spannend blijft, ondanks dat je het resultaat al kent.’

Het boek
Nando Boers (1970) verbleef drie jaar achter de schermen bij de Nederlandse wielerploeg TEAM Jumbo-Visma, met toprenners als Primoz Roglic, Tom Dumoulin, Wout van Aert, Steven Kruijswijk en Jonas Vingegaard. Hij mocht als fly-on-the-wall overal bij aanwezig zijn, sprak met iedereen, woonde vergaderingen bij waar gediscussieerd werd over de racepannen, de individuele en collectieve prestaties, de teamgeest, voeding, trainingsmethodes en talentontwikkeling. En schreef alles nauwgezet en inzichtelijk op.

‘Een heuse Nederlandse wielerklassieker’ vond Het Parool, en nu dus ook beloond met de Nico Scheepmaker beker. Verdiend!


De Nico Scheepmaker Beker is vernoemd naar de veelzijdige journalist en dichter Nico Scheepmaker die in 1955 debuteerde met de bundel Poëtisch fietsen. Zijn gedichten werden in 1958 gehonoreerd met de Anne-Frankprijs. Eenmaal actief in de journalistiek schreef hij zeer veel columns, meestal onder pseudoniem, zoals S. in het Hollands Weekblad, Hopper in de Volkskrant, N.S in Vrij Nederland, Peter de Groot in Het Parool en Trijfel in de Gemmenschappelijke Pers Dienstbladen. Grote faam verwierf hij met zijn sportverslagen. Anders dan gebruikelijke verslag, waarin de hele wedstrijd aan bod kwam, volgde Scheepmaker de verrichtingen van éen speler. Enkele bekende boeken van Nico Scheepmaker zijn: Cruijff, Hendrikus Johannes, fenomeen (1972) en Theo Koomen, een leven in woord en beeld (1986). Hij overleed op 5 april 1990 op 59-jarige leeftijd.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets