NANDO BOERS WAS TE GAST BIJ DE SOCIËTEIT: HOE TEAM JUMBO-VISMA DE BESTE TER WERELD WERD

Op 27 februari 2024 was Nando Boers te gast bij de Sociëteit Olympisch Stadion. Ook leden van de wielerclubs Olympia en Amsterdam waren uitgenodigd. Centraal deze avond in de 1928 zaal van het Olympisch Stadion stond het boek van Boers over Jumbo-Visma, bij welke wielerploeg hij drie jaar te gast was voorafgaand aan de tourwinst van Jonas Vingegaard in 2022.*) Hoe werd Jumbo-Visma in de afgelopen jaren de beste wielerploeg ter wereld? In het boek Het Plan probeert Boers de geheimen van dit succes bloot te leggen. Dat dit succes nog niet is uitgewerkt bleek in het weekeind vooraf aan de komst van Boers naar de sociëteit. Op zaterdag 24 februari won Jan Traknik de Omloop van het Nieuwsblad voor Visma-Lease a Bike. Bij de vrouwen ging de zege naar Marianne Vos, die ook voor deze wielerploeg rijdt. Op 25 februari was Wout van Aert de sterkste in de Belgische koers Kuurne-Brussel-Kuurne. Ook tourwinnaar Jonas Vingegaard was succesvol. Hij won, net als vorig jaar, de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño.

In een veelomvattend en diepgravend interview met journalist en documentairemaker Jan van Galen vertelde Boers het verhaal van de wielerploeg die ontstond uit de erfenis van de Raboploeg, waar de bank door het imagoprobleem van het wielrennen mee gestopt was. De ploeg die in 2015 als TeamLottoNL-Jumbo nog maar zes overwinningen boekte en die een plan ontwikkelde om in de loop der tijd de top te bereiken. Met vallen en opstaan, dat wel. De innovatieve plannen van teambaas Richard Plugge en sportief directeur Merijn Zeeman onderstreepten het belang groepsdynamica, de zoektocht naar de optimalisatie van het materiaal en de vernieuwende voedingsstrategie, plus de manier waarop ze de renners ‘eigenaar’ maakten van het grote geheel, teneinde de beste ploeg ter wereld te worden. 

Het ging natuurlijk deze avond ook over de tactische plannen, die steeds moesten worden bijgesteld. In die plannen kreeg ook Tom du Moulin een plaats, de winnaar van de Giro d’Italia 2017 en de nummer twee in de Tour de France 2018 bij Sunweb. Du Moulin maakte in 2020 de overstap naar Jumbo-Visma, maar een groot succes werd het niet. Du Moulin had moeite zich aan te passen aan de werkwijze van zijn nieuwe ploeg en voelde zich steeds minder senang in de wielerwereld. Buiten een zilveren tijdritmedaille op de Olympische Spelen van 2020 bleven de successen uit.  In 2021 beëindigde Du Moulin zijn seizoen voortijdig nadat hij aangereden was door een auto tijdens een training. In 2022 nam Dumoulin nog deel aan de Giro d’Italia, waar hij in de voorlaatste etappe moest opgeven. Aan het eind van het seizoen 2022 hing Tom du Moulin zijn race fiets definitief aan de wilgen.

Aandacht was er uiteraard ook voor de voormalige schansspringer Primoz Roglic, die zich in 2016 bij Jumbo-Visma voegde en later grote successen boekte, zoals het winnen van de rondes van Spanje en Italië. In 2024 stapte de eigenzinnige Roglic over naar het team van BORA-hansgrohe. De tweede plaats van de Sloveen Roglic in de Tour de France 2020 was even teleurstellend als onverwacht nadat hij door zijn jonge landgenoot Tadej Pogacar vlak voor Parijs uit het geel werd gereden. De tactische plannen om de bijna niet te kloppen Pogacar, die de Tour ook in 2021 won, er toch onder te krijgen sorteerden effect in de Tour van 2022. Dit geholpen door de grote doorbraak van Jonas Vingegard die samen met zijn team in de elfde etappe geschiedenis schreef door in de slotklim van de Col du Cranon Pogacar uit het geel te rijden en daarna de Tour te winnen. Een spervuur van demarrages van Jumbo-Visma ging hieraan vooraf. op de Col du Télégraphe en de Col du Galibier
Zie deze video https://nos.nl/collectie/13905/video/2436584-samenvatting-etappe-11-jumbo-visma-rijdt-pogacar-uit-het-geel

In zijn boek richt Boers de schijnwerper ook op de voedingsstrategie van de Jumbo-Visma ploeg. Die is zeer innovatief. Zo krijgen de renners via een algoritmische food-coach-app op hun telefoon precies door wat ze moeten eten om de juiste hoeveelheid en variatie binnen te krijgen. De boordcomputers vertellen de voedingsdeskundigen van de ploeg hoeveel en wat de renners hebben gedaan bij een training of een wedstrijd. Via berekeningen waarin ook het lichaamsgewicht en geplande trainingsarbeid van de volgende dagen worden meegewogen krijgen de renners precies te zien wat en hoeveel ze op welk moment van de dag mogen eten. De renners hoeven hierbij niet meer op hun gevoel af te gaan en zijn hieraan, zo stelt Boers vast, inmiddels helemaal aangewend.

In het 367 pagina’s dikke boek passeren nog veel meer onderwerpen de revue, die het waard zijn om kennis van te nemen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat het boek na afloop gretig aftrek vond bij de aanwezigen en dat Nando Boers, en ook Jan van Galen, een groot applaus in ontvangst mochten nemen aan het eind van deze geweldige wieleravond.

Machiel van der Woude

*) Nando Boers: Het plan – Hoe Team Jumbo-Visma de beste wielerploeg ter wereld werd.
  Ambo Anthos; 376 pagina’s; € 25.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets