Kosmonaute draagt Olympische vlam

Valentina Teresjkova, de eerste vrouwelijke kosmonaut, staat bovenaan de shortlist van 14.000 dragers Valentina Tershkovamet de Olympische vlam.
Op 7 oktober begint de tocht met de vlam die op 7 februari 2014 aankomt in Sotsji aan de Zwarte Zee waar dan de Olympische Winterspelen beginnen. De nu 76-jarige Valentina ging op 16 juni 1963 met de Vostok 6 de ruimte in.
Ook geselecteerd zijn turner Alexie Nemov, die viermaal goud won, en synchroonzwemster Maria Kiseleva, die drie keer goud won. Roeier Aleksey Tsjoevatsev, brons in Londen, is een van de 300 invalide sporters die zijn geselecteerd, naast 136 atleten uit de VS, Brazilië, Japan, Korea, Zweden, Oekraine, Groot-Brittannië en Spanje. De vlam zal over 40.000 kilometer door 2900 steden in alle 83 regio’s van Rusland worden vervoerd per mens, auto, trein, vliegtuig, hondenslee en rendier en is de langste tocht uit de Olympische geschiedenis. 130 miljoen Russen zullen de vlam tijdens die tocht zien. 
 

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets