Koningin afwezig bij opening Spelen 1928

Koning Willem-Alexander zal de eerste Nederlandse vorst zijn die in de hoedanigheid als staatshoofd de opening van Olympische Spelen bijwoont.
Prins HendrikZijn overgrootmoeder koningin Wilhelmina was eind juli 1928 opvallend niet aanwezig toen in het Olympisch Stadion van Amsterdam de Spelen werden geopend.
In het boek Model voor de toekomst, van Ruud Paauw en Jaap Visser staat dat de vorstin boos was op het IOC omdat men in 1927 had verzuimd haar te vragen of de openingsdatum haar gelegen kwam.

‘Had Zij dan wat anders op deze dag? Nee, maar daar ging het niet om. In juli was de vorstin, notabene beschermvrouwe van de Amsterdamse Spelen, incognito in Noorwegen op vakantie gegaan.’ Op aandringen van minister Beelaerts van Blokland gaf ze toch toe. ‘Wilhelmina wilde de ‘Spelen wel openen maar niet op de 28ste; men moest maar wachten tot ze terugkwam….’
Koningin WilhelminaZodoende deed haar man prins Hendrik, die in 1927 de eerste steen van het Olympisch Stadion had gelegd, de opening. Wel was Wilhelmina bij de sluiting om de gouden medailles uit te reiken. Prins Hendrik reikte de zilveren uit en IOC-president Baillet Latour de bronzen.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets