‘Kanker is topsport’ gestart in Olympisch Stadion

In het hele land zijn komende weken posters te zien met daarop OS sportende kankerpatiënten. De campagne ‘Kanker is topsport’ wordt maandag 23 mei 2011 door Clémence Ross gelanceerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Stichting Tegenkracht roept minister Schippers van VWS en de zorgverzekeraars op sportbegeleiding van kankerpatiënten op te nemen in het basispakket.

Op de vijf verschillende posters zijn sportende kankerpatiënten te zien. De campagne wordt gelanceerd door Clémence Ross, oud staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en nu directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. “Sport en bewegen helpt ernstig zieke mensen”, zegt Ross. “Het zou goed zijn als alle kankerpatiënten die dat willen de mogelijkheid krijgen te sporten.”

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat verantwoord sporten de kwaliteit van leven van kankerpatiënten bevordert. Het bekendste voorbeeld van een sporter die kanker heeft overwonnen is wielrenner Lance Armstrong. Dichter bij huis kennen we zwemmer Maarten van der Weijden en bokser Esther Schouten, die Tegenkracht een warm hart toedraagt.

“Met de campagne willen we benadrukken hoe belangrijk sport is voor kankerpatiënten”, zegt Matijs Jansen van Tegenkracht. “Deelnemers aan ons Sportplan geven zelfs aan weer vertrouwen in hun eigen lichaam te hebben gekregen. Helaas wordt sportmedische begeleiding nu in het aanvullende pakket van slechts één zorgverzekeraar vergoed. We hebben minister Schippers van VWS per brief opgeroepen zorgverzekeraars te verplichten de zorg op te nemen in het basispakket.”

Tegenkracht is opgericht door voormalig kankerpatiënt Jelle Wolthuizen. De stichting heeft afgelopen jaren ruim 450 kankerpatiënten begeleid. Jaarlijks krijgen 90.000 Nederlanders kanker, ruim 22.500 patiënten geven aan te willen sporten. Als de begeleiding wordt vergoed, kunnen meer patiënten worden geholpen. Het sportplan op maat van Tegenkracht kost gemiddeld 100 euro per maand.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets