Jan Derksen overleden

AMSTERDAM – Oud-baanwielrenner en oud lid van de Sociëteit Olympisch Stadion Jan Derksen is zondag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Derksen gold jarenlang als een van de de beste sprinters ter wereld.

Derksen werd in 1919 geboren in het Brabantse Geertruidenberg, maar woonde een groot deel van zijn leven in Amsterdam. Zijn successen beleefde hij halverwege de vorige eeuw met wereldtitels sprint bij de amateurs en bij de profs in 1946 en 1957. Die laatste keer versloeg hij landgenoot en rivaal Arie van Vliet in de finale. Samen waren ze nog net geen tachtig jaar. Van Vliet nam meteen afscheid. Derksen ging door tot zijn 44e en werd daarna baancoach. In die functie leidde hij onder anderen Tiemen Groen (achtervolging) en Leijn Loevesijn (sprint) naar de wereldtitel.

Als manager was hij de grote regelaar van het zesdaagsecircuit, waarin hij 32 jaar de betalingen voor de renners verzorgde.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets