Jan Derksen 92 jaar

Jan Dersen 92 jaarZondag de 23ste werd oud lid Jan Derksen van de Sociëteit Olympisch Stadion 92 jaar. Jan Derksen junior had daarvoor samen met zijn vrouw Margreet een aantal vrienden van Jan alsook een aantal vriendinnen van Jans’ vrouw Bep uitgenodigd. Het wilerensmaldeel van onze Sociëteit was goed vertegenwoordigd met Henk Faanhof, Harry Mater en Henk Bruijntjes (op de foto vlnr. achter Jan Derksen).

 

Derksen was een baansprinter op wereldniveau, die jarenlang historische duels uitvocht met zijn landgenoot Arie van Vliet. Derksen maakte zijn debuut in het profpeloton tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee keer werd hij wereldkampioen sprint bij de professionals. In 1946 versloeg hij in de finale de Fransman Senfftleben. In de jaren daarna won hij één zilveren en drie bronzen medailles, en in 1957 haalde hij opnieuw goud door Van Vliet te verslaan.

Toen Jan Derksen halverwege de jaren dertig zijn eerste Jan Derksen 92 jaarlicentie kreeg, was wielrennen nog een sport die vrijwel alleen op de baan werd beoefend. Sterker nog: na voetbal was er geen sport populairder dan het baanrennen. Tienduizenden mensen kwamen voor baanwedstrijden naar het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Jan Derksen was een meester in de surplace: in 1955 stonden hij en de Italiaan Antonio Maspes maar liefst 32 minuten stil op de baan. Hij won in totaal 28 Grote Prijzen. Na zijn actieve carrière werd hij manager en coach.

(bron: Volkskrant, Wikipedia; foto’s: Henk Bruijntjes)

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets