Jan de Belleman

Jan de BellemanIn de Olympic Experience, het fraaie museum in het Olympisch Stadion, is dinsdag 21 januari 2014 een bord geplaatst bij de trap met enorme bel.
Die bel klonk als er in het Stadion een laatste ronde werd aangekondigd en die bel werd geluid door Jan Silleman, die op zijn Amsterdams Jan de Belleman heette. In aanwezigheid van Jans echtgenote Greet en zoon Barry werd het bord onhuld. De tekst er op is als volgt:

Het Olympisch Stadion had tot aan de verbouwing die in 2000 voltooid werd, ook een wielerbaan. Daar zijn 70 jaar lang de mooiste en grootste wielerwedstrijden gereden, tot wereldkampioenschappen aan toe en in 1954 was er zelfs de eerste buitenlandse start van de Tour de France.
Als er in het Olympisch Stadion werd gereden, was er uiteraard altijd een laatste ronde en die ronde werd altijd ingeleid door het laten klinken van een bel. Daar zorgde Jan Silleman voor (1920-1989) die naar goed Amsterdams gebruik Jan de Belleman werd genoemd.
Behalve dat hij de bel luidde, zat Jan ook in wielerjury’s, dik 6.000 keer zat hij bij een wielerwedstrijd in de jury. Moeiteloos kon hij bij elke aankomst de eerste 15 renners opnoemen. Liefst 38 jaar was hij bij de wedstrijden niet weg te slaan en bij het bereiken van de pensioenleeftijd vond de wielerunie het welletjes en kreeg hij als dank het Zilveren Wiel. Vier jaar later ging na een vakantie plotseling voor Jan de Belleman zelf de laatste ronde.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets