James Worthy te gast bij de Sociëteit Olympisch Stadion, met ook aandacht voor Nederlandse sportsuccessen, Amsterdamse grachtenpanden en hulp voor kinderen in Indonesië.

Op 14 september 2023 vond het traditionele mosseldiner plaats in het Frans Otten Stadion. Vooraf aan het diner werd James Worthy (1980) geïnterviewd door de erevoorzitter van de sociëteit Jan van Galen over zijn boek LIVERPOOL dat in 2022 verscheen en door Thoma Rap is uitgegeven. Voor dit magistrale boek ontving Worthy de Nico Scheepmaker Beker (vernoemd naar de grensverleggende sportjournalist 1930-19990), de jaarlijkse vakprijs voor het beste sportboek. De andere boeken die voor deze prijs waren genomineerd zijn: Een Duitse Zomer door Rolf Bos (uitgeverij Alfabet Uitgevers), De Spaanse renner door Lidewey van Noord (uitgeverij Volt), De laatste man door Pepijn Keppel (uitgeverij Thomas Rap) en Fabio en Julius door Menno Haanstra (uitgeverij De Muur).

James Worthy, winnaar van de Nico Scheepmaker beker 2022, heeft veel lof ontvangen voor zijn boek. Michel van Egmond, die met z’n boek Wim Kieft De terugkeer de Nico Scheepmaker Beker 2014 won, schrijft ‘Erg van genoten. Gelukkig een voetbalboek waarin niet gevoetbald wordt. Frits Spits, de veelgeprezen radiomaker van de eeuw, schrijft ‘Zoveel liefde in één boek, ik denk niet dat ik daar nog veel voorbeelden van ken. Fantastisch’. Ook Jan van Galen toont zich zeer onder de indruk van het boek. Het is een liefdevol eerbetoon van James aan zijn vader, die in Liverpool geboren werd en de liefde voor de stad en de voetbalclub Liverpool FC op een overweldigende manier overdroeg aan zijn zoon. De stad ook van The Beatles, met John Lennon Airport als start- en vertrekpunt, waar ook Jan van Galen aan verknocht is. Het werd een mooi, emotioneel interview, dat hongerig maakte naar het boek (alweer de zesde druk) dat veel aftrek vond bij de aanwezige sociëteitsleden.

Tijdens het mosseldiner stond voorzitter Machiel van der Woude stil bij een aantal grote successen van Nederlandse sporters in de afgelopen zomermaanden. Mathieu van der Poel werd op 6 augustus op magistrale wijze wereldkampioen op de weg, ondanks een val in de slotfase, 38 jaar nadat Joop Zoetemelk wereldkampioen was geworden. In de straten van Glasgow werd de Beg Wout van Aert tweede. Het bracht weer de bijeenkomst op de sociëteit in herinnering toen het sportboek van het jaar 2021 Het Duel van Wiep Idzenga werd besproken, met de tweestrijd tussen Van der Poel en Van Aert als centraal thema. Tien dagen na de wereldprestatie van Van der Poel werd Floris van der Werken, samen met Bart Lambriex, in Scheveningen wereldkampioen zeilen in de 49-er klasse. Floris was eerder dit jaar te gast bij de sociëteit en vertelde hoe hij met de enorme spanning omgaat tijdens een race. Zeer interessant én belangrijk, beslissend voor het al dan behalen van goud. Er was helaas weinig aandacht in de pers voor dit grootschalige zeilevenement aan de Nederlandse kust. En natuurlijk Femke Bol, een fantastische atlete die eind augustus op de 400 meter horden wereldkampioen werd, na polsstokspringer Rens Blom (2015), sprintster Dafne Schippers (2013 en 2015) en (middel)lange afstand loopster Sifan Hassan (1500 en 10.000 meter) pas de vierde Nederlandse wereldkampioen in de atletieksport. Een paar dagen later schreef Femke als laatste loopster van de estafetteploeg 4 x 400 meter wederom geschiedenis door na een ogenschijnlijk onoverbrugbare achterstand toch winnend over de streep te gaan. Hopelijk kunnen we Femke binnen afzienbare tijd begroeten op onze sociëteit gast.

Nederland was in Belgrado met vijf WK-titels ook nog eens het beste roeiland ter wereld en wist bij de mannen én vrouwen onlangs beslag te leggen op eerste plaats bij het EK-hockey in Mönchengladbach. Het kon deze zomer dus beslist niet op voor de Nederlandse Sport en dat is een fantastische opmaat voor de komende Olympische Spelen in Parijs, die we vanuit de sociëteit uitgebreid gaan volgen. Te beginnen op ons Jaardiner op 1 december 2023.

Tijdens het mosseldiner werd ook het boek AAN AMSTERDAMS WATER gepresenteerd. Deze gids bevat korte beschrijvingen en foto’s van 350 Amsterdamse grachtenpanden. Nico Bleichrodt en Daniël van Akkeren, Lid van Verdienste van de sociëteit, hebben ruim vier jaar gewerkt aan dit prachtige overzicht. De opbrengst van het boek is volledig bestemd voor de Stichting Sumbing Bibir, die het mogelijk maakt dat dokter Riza en zijn team kinderen in Indonesië met Schisis (gespleten lip en/of gespleten gehemelte) kan opereren. Nico en Daniël vertelden over hun boek, waaraan ze met heel veel plezier gewerkt hebben, maar stonden ook uitbereid stil bij de enorme problemen waarmee kinderen met schisis in Indonesië te kampen hebben. Erg verdrietig en heel erg mooi dat er via de Sichting Sumbing Bibir, hulp geboden kan worden.

Het was op 14 september weer een geweldige avond op onze sociëteit. Op 19 okober is de eerstvolgende bijeenkomst gepland. Iets om weer naar uit te kijken.

MvdW

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets