JAARDINER 2023 ZEER GEZELLIG EN ERG INFORMATIEF

Op 1 december 2023 vond weer het Jaardiner van de Sociëteit Olympisch Stadion plaats. Plaats van handeling was de grote zaal van het Frans Otten Stadion die feestelijk was aangekleed. Na een gezellige borrel in de knusse bar startte het diner met een welkomstwoord van voorzitter Machiel van der Woude, die later op de avond nog eens het woord nam over het wel en wee van de sociëteit.

De avond stond vooral in het teken van de Olympische en Paralympische Spelen 2024 die in Parijs e.o. plaatsvinden. Zo was er een interessante presentatie van Olympiër Sjoerd Hamburger, commissaris/bestuurslid toproeien en talentontwikkeling van de KNRB, over de ingenieuze en volledig gewijzigde trainingsaanpak van onze roeiploeg, die maar liefst zes gouden (waaronder één paralympische) en drie zilveren medailles opleverde bij de WK op het Sava-meer in Belgrado september jongsleden. Met deze medailleoogst presenteerde Nederland zich als het beste roeiland ter wereld. De gewijzigde manier van trainen betreft een totaalaanpak voor het gehele team, mannen én vrouwen, gericht op de verbetering van het uithoudingsvermogen, de relatie tussen voeding en piekmomenten, een hoogtestage voor iedereen. Verder een teruggang in wedstrijden en daarvoor in de plaats meer onderlinge wedstrijden, vaak ook racen mannen tegen vrouwen. Dan kan omdat het niveau van het vrouwen hoog is. Zo is de vrouwen dubbelvier gelijk in snelheid van die van de mannen dubbeltwee. Een mannelijke skiff roeit even snel als de vrouwen dubbeltwee. Al met al geeft deze nieuwe aanpak veel meer verbondenheid in de groep. Inmiddels heeft de helft van de staf geen roeiachtergrond meer, maar is gespecialiseerd in data, voeding of inspanning.

Na Sjoerd Hamburger sprak sporthistoricus Jurryt van de Vooren over de geschiedenislessen die tijdens de Olympische Spelen in Parijs bij elkaar komen. Zo is het precies honderd jaar geleden dat de Zomerspelen in Parijs zijn gehouden. De oprichting van het Internationaal Comité vond plaats op 23 juni 1984 in Parijs onder leiding van Pierre de Coubertin, de geestelijk vader van de moderne Olympische Spelen. Vrouwvriendelijk was De Coubertin beslist niet. Als IOC-voorzitter werden de vrouwen zoveel mogelijk geweerd. De Franse sportvrouw Alice Milliat kwam hier tegen in opstand en zij richtte na de zoveelste afwijzing door IOC in 1921 de eerste internationale vrouwensportbond op. In dat zelfde jaar vond de eerste Vrouwen Olympiade plaats met honderd vrouwen uit vijf landen. De Vrouwen Olympiade was zo succesvol dat vrouwen vanaf de spelen in Amsterdam (1928) mochten deelnemen aan de atletiek. Daarna verliep de Olympische emancipatie heel langzaam. Pas in 2024 zal er bij de Olympische Spelen in Parijs sprake zijn van gendergelijkheid, 130 jaar na de oprichting van het IOC in Parijs.

Aan het eind van het Jaardiner werden de aanwezigen verrast met een ‘gouden’ roeimedaille, ter herinnering aan een geweldige avond en ter aanmoediging van onze fantastische roeiploeg.

MvdW/07.12.23

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets