JAARDINER 2022 SOCIETEIT OLYMPISCH STADION ZEER GESLAAGD

Op 2 december jl. vond het traditionele jaardiner plaats. Dit keer in de mooi aangeklede grote zaal van het Frans Otten Stadion, en daarvoor in de gezellige bar, waar ruim vijftig leden en gasten een feestelijke avond hadden. Professor Penalty Gyuri Vergouw was in deze WK-tijd uitgenodigd om zijn deskundige licht te laten schijnen op een groot probleem van Nederlandse voetbal: we schieten ernstig tekort als het op penalty’s aankomt. Net als in zijn boek De Strafschop Zoektocht naar de ultieme penalty (2004) liet Vergouw in zijn presentatie zien hoe het wel zou moeten. Maar helaas, in Qatar misten we tegen de latere wereldkampoen Argentinië de eerste twee penalty’s en vloog Oranje er in de kwartfinale uit.

Tijdens het jaardiner voerde sociëteitsvoorzitter Machiel van der Woude ook het woord.
Hieronder zijn toespraak.

Op een mooie avond als deze wil ik namens het bestuur nog iets zeggen over onze Sociëteit die nu ruim 55 jaar bestaat. Op 1 februari 1967 begonnen met een tot bruin café omgetoverde ruimte in het Olympisch Stadion, met sauna en kegelbanen. Het was toen een gezellig groepje mannen met een sportachtergrond en/of affiniteit voor de sport dat regelmatig bijeenkwam en zo nu en dan iemand uitnodigde voor een mooi verhaal. We doen dat in feite nu nog, met mannen én vrouwen, maar dan wel zonder sauna en kegelbanen, hoewel we in het Frans Otten inmiddels padel kunnen spelen in het en in het Olympisch Stadion een rondje kunnen hardlopen. Er is de afgelopen jaren veel gebeurd, te veel om op te noemen. Een hoop gezelligheid en plezier, aandacht voor sporters, coaches en evenementen, voor sportboeken en films. Het 50-jarig bestaan werd uitbundig gevierd, samen o.a. met onze onvolprezen wethouder Eric van der Burg die nu met iets anders bezig. Een filmpje over het feest in Olympisch Stadion is op You Tube te zien.

De laatste jaren richt onze sociëteit zich op de vier volgende activiteiten en we zijn vurig van plan daarmee door te gaan.
1 Onderling contact via de inloopborrels en bijeenkomsten als deze;
2 themabijeenkomsten, zoals een 3x3 basketbal clinic en de bespreking van het sportboek van het jaar;
3 bezoek aan sportevenementen in het Olympisch Stadion en het Frans Otten Stadion. We herinneren ons nog de EK-atletiek in 2016 en de Coolste Baan in 2018
4 en tenslotte het stimuleren van jonge, veelbelovende sporters.

Afgelopen jaar startte geweldig met Olympisch Kampioene Marianne Timmer die in deze bomvolle zaal aan de vooravond van de Olympische winterspelen de kansen besprak van onze schaatsers en shorttrackers. We hadden vervolgens een thema-avond over het wielrennen met de schrijver van het sportboek van het jaar Wiep Idzenga, we kwamen culinair niets te kort met het Aspergediner en de traditionele Mosselavond, namen deel aan het Sportdebat in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen en woonden de indrukwekkende Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion en in het MOVE-gebouw bij. Alles bij elkaar heel wat.

En dan heb ik het nog niets eens gehad over de viering van het 55-jarig bestaan van onze sociëteit met het symposium Olympisch Ouder worden. Veel van jullie waren daar op 27 oktober jl. bij. Maar ik wil er toch nog graag wat over zeggen, want het was een fantastische happening, die zich bewoog tussen hoop en vrees. Hoop als je regelmatig beweegt, vrees als je dat nalaat. Gelukkig vertelde Jessica Gal, de succesvolle olympische judoka én sportarts dat twee glazen wijn per dag in de categorie hoop zitten. Je leven wordt erdoor verlengd. Sommigen van u worden daardoor heel oud! Met kogelstootster Els van Noorduyn werd daadwerkelijk bewogen, het interview met onze Wereldkampioen Piet de Wit liet goed zien hoe je het best Olympisch oud kan worden en prof Erik Scherder sloot het symposium af op een manier zoals hij dat alleen kan: vindt u het nog wel leuk, vroeg hij ons regelmatig? Ja dat vonden we, vooral toen we hoorden dat goed kauwen en knijpen ook enorm helpen om fit te blijven. Dat advies gaan we in de praktijk brengen. Pas maar op! Hoe dan ook een geslaagde meeting. Het uitgebreide verslag is terug te lezen op onze site: www.sociëteit olympisch stadion.nl.

Maar aan zo’n uitgebreid symposium, lieve vrienden, zit heel veel werk. En het zit ook wel eens flink tegen. Zo werd vlak voor de start de gespreksleider Cees Vervoorn ziek. Maar gelukkig bleek ons lid sporthistoricus Jurryt van de Vooren bereid hem te vervangen. En hoe! We waren allemaal diep onder de indruk.

Wat betreft de voorbereiding van het symposium: een aantal sociëteitsleden hebben als jubileumcommissie hier veel tijd en enthousiasme in gestoken. Ik wil ze graag hier noemen: Titia Frijling, Liesbeth Stricker, Wouter Amesz, Piet Janssen, Hans van Walbeek en commissievoorzitter Jaap Sulkers. Sta even op en neem het verdiende applaus in ontvangst! Jullie hebben het heel goed gedaan en ga vooral zo door voor onze sociëteit. Daar zijn we heel blij mee.

Vanavond wil ik nóg enkele leden heel even in het zonnetje zetten. Zij hebben in het verleden veel gedaan voor onze sociëteit, ontvingen daarvoor ook een prijs, maar geen bijbehorende oorkonde. Die is ooit op een ALV toegezegd en belofte maakt schuld. Daarom reik ik vanavond enkele oorkondes uit: allereerst aan Jan Van Galen, onze erevoorzitter, aan ons Lid van Verdienste Daniël van Akkeren, aan onze oud-penningmeester Renze Hasper, ook Lid van Verdienste en aan ons Lid van Verdienste Ger Koopman. Ger, nu je hier staat, veel dank dat we ons Jaardiner in Frans Otten Stadion op deze feestelijke manier kunnen vieren. De oorkonde voor ons Erelid Carla de Groot , in het dagelijks leven directeur van het Olympisch Stadion, ga ik haar op een later tijdstip overhandigen. Carla was tot haar en onze spijt vanavond verhinderd.

Tot slot. Jullie hebben aan het begin van de avond allemaal een flyer gevonden op jullie stoel in de hoop dat jullie iemand die van sport en mensen houdt kunnen interesseren voor onze sociëteit. Wat betreft onze gasten van vanavond: we hebben je er heel graag bij!

Dank en nog een plezierige avond verder.

Na deze woorden van de voorzitter was het nog lang gezellig en kunnen we na afloop terugzien op een zeer geslaagd jaardiner.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets