In Memoriam Wim Jesse

IN DE ZEISTER BOSSEN, V.L.N.R.: KEES RIJVERS, WIM JESSE, JAN HUYBRECHTS EN RINUS MICHELS.

Op 21 november 2020 overleed Wim Jesse op 81-jarige leeftijd. Wim was sinds 2012 lid van onze sociëteit en bezocht regelmatig de bijeenkomsten.

Wim was een prominent man in de Nederlandse sportwereld met heel veel kennis en kunde die hij op veel gebieden heeft ingezet. We waren dan ook verheugd dat hij op verzoek van Jan van Galen lid werd van de sociëteit. Jan en Wim kenden elkaar uit de journalistiek. Na een opleiding op het CIOS tot voetbaltrainer en gymleraar startte Wim in 1961 bij het Vrije Volk. Dit ook na een veelbelovende tijd in de jeugd bij Ajax en, toen de doorbraak naar het eerste uitbleef als prof bij Blauw-Wit en Haarlem. Wim verslaat in 1966 de beroemde mistwedstrijd van Ajax tegen Liverpool (hieronder de herinnering van Wim aan deze wedstrijd). Nationale bekendheid krijgt hij daarna als presentator van AVRO’s Sportpanorama.

In 1982 verlaat Wim de journalistiek en wordt op voorspraak van Jaap van Praag voorlichter/woordvoerder van de sectie betaald voetbal van de KNVB. In 1988 vertrekt hij uit Zeist naar Enschede om manager te worden bij FC Twente. Na een korte periode gaat Wim weer terug naar de journalistiek, nu als hoofd van de sportredactie van de GPD, de grootste van het land. In die functie wordt Wim geroemd om zijn oog voor talent en de begeleiding van dit talent tot topjournalist.

Na zijn pensioen in 2000 bleef Wim in de sport actief. Bij de Koninklijke Zeilbond en 10 jaar lang als vaste speaker in het Wagener Stadion bij de hockeywedstrijden van Amsterdam, waar zijn dochter Paulien en zoon Egon in het eerste speelden. Hij vervulde die rol ook bij de internationale toernooien van de hockeybond. De laatste jaren was hij een trouwe volger van zijn kleinzoon Matthijs die in het eerste van AFC speelt. Niet alleen de thuiswedstrijden werden bezocht, maar ook de uitwedstrijden. Ook toen het de laatste tijd steeds moeilijker werd was hij met zijn vrouw Willy steeds weer te vinden op de tribune.

Wim en Willy bezochten tot het laatst ook de bijeenkomsten van de sociëteit, we waren daar bijzonder blij mee. We zullen Wim bijzonder missen.

Machiel van der Woude

De herinnering van Wim Jesse aan Ajax-Liverpool:
https://www.ajaxlife.nl/articles/2016/12-december-2016/de-mistwedstrijd-waarom-de-ajax-liverpool-toch-doorging

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets