IN MEMORIAM HANS DE BIE

In de nacht van woensdag op donderdag 23 januari is ons Erelid Hans de Bie overleden op 83-jarige leeftijd. Hans heeft veel betekend voor de Sociëteit Olympisch Stadion, o.a. als bestuurslid in de periode 2005-2009. Hij had niet alleen een visie op zaken, maar was ook initiatiefrijk. Zo stond hij aan de wieg van het sociëteitsorgaan de Marathon, waarvan hij al snel redacteur werd. Regelmatig verschenen van zijn hand artikelen in de Marathon. De artikelen handelden vaak over de Olympische Spelen, in het bijzonder de spelen in Beijing. Hans was in het dagelijks leven journalist. Als redacteur werkte Hans jarenlang bij het NOS Journaal en als journalist bij de KNLTB (Koninklijke Lawn Tennis Bond). Bij zijn vertrek uit het SOS-bestuur werd hij benoemd tot Erelid.

Hans volgde onze sociëteit altijd op de voet, tot voor kort sloeg hij maar weinig bijeenkomsten over. Dat is des te meer opvallend omdat hij in de Amstelveense politiek en een aantal sportverenigingen/organisaties ook zeer actief was. Bij de voetbalclub AFC, waar hij opkwam voor het vrouwenvoetbal, was hij de redacteur van het clubblad De Schakel, redigeerde hij persmappen en was hij de redacteur van het prachtige 100-jaren boek in 1995. Bij de honkbalclub ABC, waar hij ook tot Erelid werd benoemd, vervulde hij tal van functies. Jarenlang was hij medeorganisator van de Haarlemse Honkbalweek en werd hij door de KNBSB (Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond) benoemd tot Lid van Verdienste.

Hans was een geestige, spitsvondige, constructieve en sociaal bewogen man met heel veel energie, die regelmatig met zijn vrouw Louisa naar India afreisde om de plaatselijke bevolking te helpen met geld en goederen uit Nederland. Met de Chinese bevolking in Nederland onderhield hij een warme band en was betrokken bij verschillende Chinese manifestaties. In 2008 ontving Hans bij een bijeenkomst van de SOS uit handen van de toenmalige burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen de bronzen erepenning van de Gemeente Amstelveen.

Bij het overlijden van Hans gaan onze gedachten uit naar zijn vrouw Louisa en de kinderen. En natuurlijk ook naar zijn geliefde tweelingbroer Johan, die net als Hans, al heel lang betrokken is bij de SOS.

Namens het bestuur van de
Sociëteit Olympisch Stadion

Machiel van der Woude
Voorzitter

Afscheid Hans de Bie

Op zaterdag 1 februari wordt om 14.30 uur afscheid genomen van Hans in de St. Augustinuskerk, Amstelveenseweg 965, Amsterdam.

Na afloop is tot er tot 18.00 uur de gelegenheid in Grand Café De Bosbaan verhalen op te halen en het glas te heffen op het leven van Hans.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets