Herman Krott overleden

AMSTERDAM, De Telegraaf –  Herman Krott, de oprichter van de Amstel Gold Race,voormalig ploegleider van de Amstel-wielerploegen en lid van onze Sociëteit Olympisch Stadion is overleden. Dat meldde wielerbond KNWU woensdag.

Herman KrottKrott gold ook als een van de drijvende krachten achter het Amsterdamse wielrennen en wordt gezien als ontdekker van Peter Post en Gerrie Knetemann. Daarnaast kwamen grote namen onder zijn leiding tot bloei, onder wie Fedor den Hertog, Joop Zoetemelk en de huidige bondscoach Leo van Vliet. Ook organiseerde Krott in begin jaren zestig met zijn sportbureau Inter Sport vele criteriums in Nederland.

De wielerorganisator wilde in 1966 in Nederland een koers organiseren die vergelijkbaar was met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het resultaat was de Amstel Gold Race. De enige Nederlandse wedstrijd op de kalender van de UCI ProTour.

„Herman Krott was van grote betekenis voor de Nederlandse wielersport. Hij was in de jaren ’60 de eerste die écht aandacht had voor jonge renners en de opleiding ervan”, aldus Marcel Wintels, voorzitter van de KNWU. „Krott heeft met zijn ideeën aan de basis gestaan van de hedendaagse talentherkenning en de opleiding ervan binnen de wielerbond.”

In 1987 ontving Krott het Gouden Wiel van de KNWU voor zijn verdiensten voor de Nederlandse wielersport. De laatste jaren was hij de naamgever van de Herman Krott Trofee voor de meest strijdlustige renner in de Limburgse ProTourkoers waarvan hij jarenlang koersdirecteur was. Krott werd 79 jaar.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets