Hennie Cruijff had in 1974 al oranje jurkjes

altSociëteitslid Henny Cruijff was in 1974 de eerste ontwerper van het oranje wk-jurkje. Hij had de primeur en niet Bavaria met zijn jurkjes in 2010.

De oranjegekte wordt als vanzelfsprekend verbonden aan het Nederlands elftal. Het massale gebruik van de kleur oranje in het voetbal is echter komen overwaaien van het schaatsen. In 1968 werd de oranje muts geïntroduceerd bij de schaatsers. Drie jaar later werd dit een massaal verschijnsel tijdens het WK in Gothenburg.

 

In het voetbal was dit gebruik van de kleur oranje toen nog lang niet doorgedrongen. zelfs niet in de aanloop van het WK van 1974 waarin Nederland na een mooi toernooi tweede werd. Maar bij de eerste wedstrijd, tegen Uruguay in Hannover, zat een groot deel van de fans met shirts, petten en klompen in het oranje.
alt

 

Henny Cruijff, de broer van Johan die in de Amsterdamse Jordaan een sportwinkel dreef, merkte het ook: “Het is niet aan te slepen. We verkopen honderden shirtjes per week. Mensen van zestig lopen in een oranje shirtje. Het is niet te geloven. Helemaal gek.”
Hij liet voor de finale tegen West-Duitsland oranje jurkjes maken en hield een modeshow; Henny was 36 jaar eerder dan Bavaria!
(zie ook op sportbgeschiedenis.nl Henny Cruijff ontwierp in 1974 de eerste oranje WK-jurkjes)

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets