Gouden Riem in Olympic Experience

gouden riemRoeien staat de komende weken centraal in en rondom het Olympisch Stadion omdat in de laatste week van augustus de wk roeien op de Bosbaan zijn. De skiff waarmee Jan Wienese als enige Nederlandse skiffeur Olympisch goud won (in 1968 in Mexico) hing al in de Olympic Experience. Daar is nu de Gouden Riem bijgekomen, die voor de eerste keer wordt tentoongesteld.

Marit van Eupen, de zesde drager en eerste vrouw die deze onderscheiding kreeg, bracht begin juli persoonlijk de Gouden Riem. Van het bestaan had ze nog nooit gehoord totdat ze in 2006 een bericht ontving dat zij deze zou ontvangen wegens haar excellente prestaties in de skiff.

 

De Gouden Riem is niet te vergelijken met haar gouden Olympische medaille of wereldtitels. “Die win je door als eerste Marit van Eupen met gouden riemover de finish te komen. De Gouden Riem verdien je omdat iemand anders heeft besloten dat jij die mag ontvangen.” Dat ze ook nog eens de eerste vrouw is sinds 1892 die deze trofee bezit, maakt het extra bijzonder.

De Gouden Riem is een dasspeld met drie haakjes om medailles aan op te hangen. In 1892 werd die door de Amsterdamse roeiverengingen geschonken aan Janus Ooms, die als eerste buitenlander de Diamond Sculls tijdens de Henley Regatta in Engeland won.

In 1921 schonk Ooms die aan Frits Eyken nadat hij diezelfde wedstrijd had gewonnen. Weer acht jaar later schonk Eyken die aan Bertus Gunther, ook winnaar van de Diamond Sculls. Daarna is het een traditie onder skiffeurs geworden om deze door te geven indien de eigenaar dat nodig vindt.

In 1968 kreeg Jan Wienese de Riem na zijn gouden medaille, in 1989 Frans Göbel, die de keizer van de Amstel werd genoemd met zijn 12 overwinningen in de Skiff Head. Marit van Eupen was in de skiff driemaal wereldkampioene, viermaal Nederlands kampioene en werd driemaal sportvrouw van Amsterdam.

 

HeldenEerder werd aan de rand van de Bosbaan het fraaie boek Helden op het water uitgereikt aan Nico Rienks en Jan Wienese. Het is geschreven door Leo van de Ruit en de prachtige foto’s zijn van de bekende Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Het is van uitgeverijkannibaal.be en kost 39 euro 95.

Bron: sportgeschiedenis.nl

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets