Gouden doelman Grosics overleden

Hongarije Grosics door Dik Bruynesteyn 1958De uit de jaren 50 bekende Hongaarse doelman Gyula Grosics is 13 juni, 88 jaar oud, overleden. Hij keepte in het Hongaarse voetbalteam dat in 1952 in Helsinki Olympisch goud won. In vier wedstrijden op weg naar goud werd Grosics maar één keer gepasseerd.

 

De magische Magyaren, die in Finland 18 keer scoorden, waren in die tijd het sterkste team ter wereld. Tekenaar en bij leven sociëteitslid Dik Bruijnesteijn was een vurig aanhanger van de Hongaren en tevens dol op zigeunermuziek. De tekening van Grosics is er een uit een kaartspel met tekeningen van Dik en werd door Ruud Gosse van www.dikbruynesteyn.nl ter beschikking gesteld. Dik, twee jaar geleden overleden, maakte de tekening in 1959 in het internationaal kwartet van Monty kauwgum. 

 

De Hongaren zouden in 1954 geen wereldkampioen worden in Zwitserland. Na een 8-3 zege op West-Duitsland in de groepsfase, werd de finale tegen de Duitsers met 2-3 verloren. Een jaar eerder had Hongarije Engeland op Wembley diens eerste nederlaag (3-6) tegen een continentale ploeg bezorgd; Leo Horn was scheidsrechter. De return in Boedapest wonnen de Magyaren met 7-1. Grosics had trouwens net als de Nederlandse goalie Frans de Munck de bijnaam Zwarte Panter. 

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets