Goede herinneringen aan Bob Spaak

(door Hans de Bie)

Bob SpaakBob Spaak, de grondlegger van de sport op televisie is overleden op 93-jarige leeftijd. De leraar van Mart Smeets. De vader van Studio Sport en de grondlegger van de sportverslaggeving op de Nederlandse televisie. Als redacteur van het NOS-tv-Journaal besteedde ik m’n vrije tijd aan de organisatie van de jaarlijkse Haarlemse Honkbalweken. Daar in Hilversum heb ik aan Bob Spaak heel veel te danken wat betreft aandacht op de tv voor dit internationaal bekende honkbalevenement.

 

 

Hannie Urbanus, lid van onze Sociëteit Olympisch Stadion zal zich dit best kunnen herinneren, als internationaal werper van het Nederlandse honkbalteam, dat meerdere keren de Haarlemse Honkbalweek won. Bob Spaak was voor mij geheel aanspreekbaar als ik op het omroepcomplex een uurtje mijn redactiestoel op de burelen van het NOS-Journaal verliet om samen met hem te bespreken op welke manier en met hoeveel tijd het programma Sport in Beeld aandacht aan de Haarlemse Honkbalweek kon besteden. Later Studio Sport geheten. Daar werkte als Spaak’s rechterhand Fanny Blankers. Ja, de dochter van Jan en Fanny Blankers Senior. Het atletiekwonder van 1948 in Londen. Fanny Junior regelde voor mij het contact met haar chef sport. Dat leidde altijd naar een royale televisie-covering van de Haarlemse Honkbalweek. Later ontstond ook een goed contact met Bert Spaak, de zoon van Bob en Cornelia Spaak -van den Bosch. Bert werd ook een kei met de sportjournalistiek. Met de overgang van Bob Spaak naar de “andere dimensie” is hij de derde legendarische sportjournalist van radio en televisie, die onze planeet verlaten heeft. Mannen met wie ik heel fijn heb mogen samenwerken en die publicitair heel veel voor de sport betekend hebben. Dat waren Dick van Rijn en Willem Ruis. Met een instemmende knipoog van Hannie Urbanus en zoon Charly, twee internationale honkbaliconen, blijft Bob Spaak in mijn herinnering.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets