Film over Olympische Spelen 1928

Op de slotavond van de Olympische Spelen, 21 augustus vertoont filmtheater EYE een gerestaureerde, niet eerder vertoonde documentaire over de Olympische Spelen in Amsterdam (1928). Sporthistoricus Jurryt van de Vooren geeft live commentaar bij opnamen van onder meer bokser Bep van Klaveren en Johnny Weismuller (Tarzan).

In 1928 werd voor het eerst in de geschiedenis van de Spelen een officiële film van het evenement gemaakt. Van eerdere edities bestonden wel opnamen voor bioscoopjournaals, maar een documentaire was een novum. De productie van de film leidde echter tot problemen met de Nederlandsche Bioscoopbond. De Bond wilde dat de film door een Nederlandse maatschappij zou worden gemaakt en het organiserende comité wilde de rechten verkopen aan de hoogstbiedende. Dit leidde tot een conflict waarbij de productie uiteindelijk in handen kwam de Italiaanse filmmaatschappij LUCE. De Nederlandsche Bioscoopbond kondigde daarna een boycot tegen de film af, waardoor deze nooit in de Nederlandse bioscopen is vertoond. Het aantal voorstellingen in ons land bleef beperkt tot een handvol in het zogeheten niet-theatrale circuit, zoals hotels en verenigingsgebouwen. De vertoning in EYE kan dan ook worden gezien als de verlate bioscooppremière van de film.

Als resultaat van een initiatief van het Olympisch Comité, dat opdracht heeft gegeven alle bestaande olympische films digitaal te restaureren, is de documentaire weer beschikbaar voor vertoning. De restauratie was in handen van filmrestaurateur en -historicus Adrian Wood, die gebruik maakte van materiaal in de archieven EYE en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Te zien zijn opnamen van bekende namen als bokser Bep van Klaveren (‘The Dutch Windmill’), het Finse hardloopwonder Paavo Nurmi, Johnny Weissmuller (die latere Tarzan-acteur) en de Nederlandse zwemkampioene Marie Braun. Opmerkelijk zijn ook beelden van het Italiaanse team dat de fascistengroet brengt tijdens prijsuitreiking door koningin Wilhelmina.

Van de Vooren neemt ook enkele originele olympische objecten mee, zoals medailles van 1928, het startpistool van de atletiekwedstrijden en een klomp met de handtekening van Weissmuller, die in Amsterdam twee gouden medailles won.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets