Fedor den Hertog overleden

Door Jurryt van de Vooren 13-2-2011

Oud-wielrenner Fedor den Hertog is zaterdag overleden. Fedor den HertogIn de jaren 60 en 70 was hij de beste amateurrijder ter wereld. Op de Olympische Spelen van 1968 won hij goud bij de ploegentijdrit.

Uitgeverij De Buitenspelers presenteerde eind 2009 het boek Fedor. Eenzaamheid is de school van het genie van Joop Holthausen. Een bijzondere groep mensen was hiervoor bij elkaar gekomen, omdat iedereen wist dat Den Hertog ziek was en met deze presentatie in feite afscheid nam. ‘Het is weinig minder dan een doodvonnis op termijn’, aldus Holthausen in het openingshoofdstuk.

De aanwezige gasten waren daarom niet de minsten: onder meer Peter Post – inmiddels ook al overleden – , Rini Wagtmans en de drie rijders met wie Den Hertog in 1968 olympisch goud won in de 100 kilometer ploegentijdrit: Joop Zoetemelk, René Pijnen en Jan Krekels.

De Verschrikkelijke

Den Hertog was in de jaren zestig en zeventig de beste amateurrijder ter wereld. Zijn bijnaam was Iwan de Verschrikkelijke, alhoewel hij vanwege zijn sluier van geheimzinnigheid ook Fedor de Mysticus wordt genoemd.

Tijdens de boekpresentatie deed Den Hertog vanaf zijn erezetel die tweede bijnaam alle eer aan door met een serene glimlach de gebeurtenissen om zich heen te aanschouwen. Een lange stoet van sprekers passeerde de revue, die door Den Hertog op eigenzinnige wijze werd begroet.

“Mijn energie haalde ik uit mijn onzekerheid”, luidde bijvoorbeeld zijn verklaring op zijn grote successen als amateurrijder. Den Hertog was in staat om met veel zelfkennis zijn eigen leven als sporter te aanschouwen – een talent waarmee niet alle topsporters zijn gezegend.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets