Fanny wilde geen huldiging en kreeg als cadeau een fiets

Op de Haarlemmermeerstraat in Amsterdam staat het oude woonhuis van Fanny Blankers-Koen te koop. Het is de plek waar ze na afloop van de Olympische Spelen van 1948 uitbundig werd gehuldigd – tégen haar zin.
Fanny Blankers-Koen was in 1948 met vier gouden medailles de ster van de Olympische Spelen in Londen. Ze woonde in die tijd op de Haarlemmerstraat 158-1 in Amsterdam. De huidige bewoners hebben dit pand na achttien jaar verlaten. Het staat te koop. De vraagprijs voor 70 vierkante meter met dakterras is €300.000, schrijft Jurryt van de Vooren op sportgeschiedenis.nl

Tot en met de Olympische Spelen van 1948 was het eigenlijk bij niemand bekend dat hier de familie Blankers woonde: Jan, Fanny en de twee kinderen. Na de Spelen in Londen wist iedereen waar ze woonde.

Nog tijdens de Spelen kondigde de buurt een grote huldiging aan voor de atlete. Die had daar alleen geen zin in en vertelde niemand wanneer ze naar huis zou komen, zelfs niet haar eigen ouders en kinderen. De buren waarschuwden de kersverse kampioene: “Als mevrouw Blankers denkt op deze manier aan de huldiging te ontkomen, heeft zij ’t toch mis. Er zal feest gevierd worden, zo niet morgen dan toch overmorgen of Dinsdag of Woensdag!” Het cadeau was al gekocht: een fiets. ‘Je bent nu 31, buurvrouw, en je hebt er recht op om wat minder snel door het leven te gaan.’

Op dinsdag 10 augustus stond de stad volkomen op zijn kop toen Blankers-Koen dan eindelijk arriveerde. ‘De burgers van Amsterdam brachten de Olympische kampioene een hulde,’ aldus dagblad De Waarheid, ‘die alleen de wereldleiders Churchill, Eisenhower en generaal Montgomery was aangedaan.’ In een open rijtuig werd ze naar de Haarlemmermeerstraat gereden langs een kilometerss lange, juichende stoet. Het openbaar vervoer was compleet ontwricht.

‘Het huis van Fanny,’ zag het Nieuwsblad van het Noorden, ‘was met bloemen en gekleurde lampjes versierd, een groot bord hing aan de gevel met de woorden Hulde aan onze viervoudige Olympische kampioene.’ Keer op keer riep de massa om Blankers-Koen die maar weer naar het balkon kwam om opnieuw te zwaaien.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets