EK atletiek groot succes

Mede dankzij de grote publieke belangstelling (126.000) en de goede Nederlandse prestaties zijn de Europese kampioenschappen atletiek, van 6 tot 10 juli in Amsterdam, uitgemond in een groot succes. Het evenement is binnen het beschikbare budget gerealiseerd en grote calamiteiten bleven uit. Nooit eerder namen zoveel atleten (1480) deel aan een EK atletiek. Het evenement werd gewaardeerd met een gemiddeld cijfer van 8,2. Vijfenzeventig procent van de bezoekers vond dat de EK een positieve bijdrage heeft geleverd aan de promotie van de stad Amsterdam.

De EK waren goed voor een economische resultaat van 7,8 miljoen euro aan directe bestedingen voor de gemeente Amsterdam. Het meeste werd gegenereerd door de bezoekers (3,5 miljoen) en de projectorganisatie (3,2 miljoen). Daarnaast waren er additionele bestedingen ter waarde van 1,6 miljoen euro in de gemeente Haarlemmermeer, bepaald door atleten en begeleiders die daar in hotels verbleven.

Met het organiseren van acht side events en de ‘Je Kan Het’ breedtesportcampagne van de gemeente Amsterdam werden sport en sportief gedrag in de Nederlandse samenleving en een gezonde leefstijl gestimuleerd. In Amsterdam zijn 56.700 kinderen bereikt om met atletiek kennis te maken, daarbuiten 31.000. Ruim een derde van deze groep kinderen gaf aan de atletieksport te willen beoefenen.

Bijna dertienduizend deelnemers liepen mee met de Brooks 10K Champions Run, een recreatieve loop dwars door het centrum van Amsterdam. Ter voorbereiding van de run was het mogelijk om aan een trainingstraject deel te nemen. Een vijfde van deze groep lopers heeft ook de EK bezocht. Elf procent gaf aan lid te willen worden van een atletiekvereniging en negentig procent gaf aan in ieder geval te blijven hardlopen. Het was voor het eerst dat de International Para-Athletics Challenge geïntegreerd werd in de EK. Die heeft daarmee bijgedragen aan de promotie van de sport voor mensen met een beperking.

De atletiekunie KNAU en de gemeente Amsterdam hebben plannen om te blijven investeren in atletiek en daarmee de nalatenschap van de EK te borgen. De atletiekunie zal jaarlijkse open dagen van verenigingen stimuleren en de geworven verenigingsambassadeurs aan te houden als schakel tussen vereniging en bond. In ieder geval kunnen de duurzame investeringen van de gemeente – de nieuwe atletiekbaan in het Olympisch Stadion, de atletiekbaan Ookmeer en die op Schinkeleiland – nog jarenlang hun waarde voor de atletiek in Amsterdam bewijzen.

Sportwethouder Eric van der Burg: ‘Vanaf de opening op het Museumplein tot aan de laatste finales in het Olympisch Stadion was het een groot feest voor de bezoekers en sporters. Ik ben er trots op dat we als eerste stad alle wedstrijden van de aangepaste sporters in het programma hebben verwerkt. En we mogen ook zeker trots zijn op de sportieve prestaties van de Nederlandse atleten, met vier gouden, een zilveren en twee bronzen medailles. Met de ‘Je Kan Het’ campagne hebben veel kinderen kennis kunnen maken met de sport door een sprintje te trekken op een van de sprintbanen of door te oefenen in de verspringbakken. Daarmee stond heel de stad in het teken van de EK atletiek.’

Bron: Topsport Amsterdam.

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets