EK Atletiek 2016 naar Amsterdam

Amsterdam gaat in 2016 de Europese kampioenschappen atletiek ek atletiekorganiseren. Dat hebben de bestuursleden van de Europese atletiekbond vandaag in de Finse hoofdstad Helsinki besloten. Amsterdam behaalde meteen in de eerste ronde een meerderheid van stemmen en liet daarmee concurrenten Istanbul en Split achter zich.

Anderhalf jaar geleden besloten de gemeente Amsterdam en de Atletiekunie te onderzoeken of de organisatie van een EK haalbaar was. Henk Stokhof (directeur Sport van DMO), Rien van Haperen (directeur Atletiekunie) en Kornelis Dijkman, directeur Topsport Amsterdam waren de trekkers van het project, met de volledige steun van de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg, voorzitter van NOC*NSF André Bolhuis en Olympisch kampioene Ellen van Langen. Zij waren het dan ook die in Helsinki de Europese bestuursleden ervan wisten te overtuigen dat Amsterdam de beste kandidaat is.

Wethouder Sport Eric van der Burg is blij met de keuze voor ‘zijn’ stad: “Fantastisch dat we dit topevenement hebben binnengehaald. Dit betekent een belangrijke impuls voor top- en breedtesport in Amsterdam. Hiermee hebben we met het WK roeien in 2014 tweetal mooie en grote topsportevenementen in de stad. Samen met de investeringen die wij doen in de breedtesport laten we zien dat de sport in Amsterdam top is.”

Voor vicevoorzitter van de Atletiekunie John Bos was de uitverkiezing een bevestiging van het goede gevoel vooraf: “We wisten dat onze kansen goed lagen, maar hoe uiteindelijk wordt gestemd, weet je niet. Bovendien hadden we geen idee hoe de lobby van de andere kandidaten was. Ze bleven daarom tegenstanders om rekening mee te houden. We hebben ze dan ook geen moment onderschat.”

“Als je me vraagt waarom de EK in 2016 dan toch in Nederland worden gehouden, dan denk ik dat we een goede boodschap hebben waar de atletieksport in Europa wat mee kan. Bovendien hebben we goed gelobbyd en onze boodschap Athletics like never before goed uitgedragen. We hebben veel nationale en internationale experts ingeschakeld en zijn duidelijk zichtbaar geweest tijdens belangrijke momenten. Dat heeft zich blijkbaar uitbetaald”, zegt de bestuurlijke kartrekker vanuit de Atletiekunie.

Nu Amsterdam zich mag gaan buigen over dit grote evenement – vijftienhonderd topatleten die in vijf dagen de Europese atletiektitels verdelen – moet snel worden gesproken over het vervolg. Er zal een professionele projectorganisatie worden ingericht en er zal overleg worden gevoerd met direct betrokkenen in en om het Olympisch stadion in Amsterdam, de plek waar het in 2016 allemaal gaat gebeuren.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets