Eerste Nederlandse vrouw op Spelen overleden

15 februari 2012 08:37 NU Sport

DEN HAAG – De eerste Nederlandse vrouw op de Olympische Winterspelen, Gratia Schimmelpenninck van der Oye, is zondag op 99-jarige leeftijd overleden.

foto ANPDat heeft haar familie woensdag bekendgemaakt. Schimmelpenninck van der Oye nam in 1936 deel aan de Spelen van Garmisch-Partenkirchen, waar alpineskiën voor het eerst op het programma stond.

De in Doorn geboren skiester kreeg als eerste vrouw een plek in het bestuur van de internationale skifederatie FIS.

Mede dankzij de Nederlandse werd de reuzenslalom een officieel onderdeel van het alpineskiën. De Nederlandse Ski Vereniging benoemde Schimmelpenninck van der Oye in 1997 tot erelid.

No comments yet.

Leave Your Reply

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets