Een onderonsje met… Piet van Heusden – Uitgave 3 Commissie Lief & Leed

Animatoren SOS:
Piet van Heusden is ongeveer 20 jaar lid. Door de heren Van Galen sr. en Oldenburg, de animatoren van de sociëteit, kwam hij op uitnodiging voor de gezelligheid, een leuk uitje, maar vooral de binding met Olympisch Stadion naar SOS.

Loopjongen van Olympia’s Tour:
Met trots kijkt Piet terug op zijn 36-jarig trouwe dienst aan Olympia’s Tour waar zijn carrière begon als loopjongen en voorliefde voor wielrennen. Hij hielp de begeleider van de reclamekaravaan en zorgde voor de verslagen die eerst werden uitgedraaid op een stelselmachine, maar ook het maken van afspraken met de gemeentes behoorde tot zijn takenpakket. Wielrennen kreeg een kans toen hij op zijn 19e naar de militaire dienst moest. Overvolle kazernes door militairen met tropenkolder die uit Indië terugkwamen en zes weken in quarantaine moesten, werd Piet toen in de wacht gezet. Fietsen was een manier om zijn tijd te doden. “Een geluk bij ongeluk”, zegt Piet.


op een houten fietswiel in 1948 begon Piet mee

Bloed, zweet en tranen:
In den beginne werd Piet niet erkend door de bond. Hij zette zijn eigen strategie in als invalkracht hopende op een uitvaller. “Toen was er geen personal trainer, voedingsdeskundige e.d. als nu”, antwoordt Piet desgevraagd. Naast bloed, zweet en tranen waren er ook gelukkig kansen. In 1952 Nederlands kampioen, het smaakte naar meer…. drie maanden later in Parijs werd onze Piet wereldkampioen Wielrennen. Vervolgens achter elkaar Nederlands kampioen in 1953, 1954 en 1955.

Privé:
Op zijn 60e besloot Piet te stoppen met zijn werk. Hij had 20 jaar gewerkt op de commerciële afdeling bij Het Parool daarnaast een sigarenwinkel gehad tot zijn 65e. Van oorsprong een elektricien voerde hij in zijn jonge jaren grote opdrachten uit voor Bijenkorf, Nederlandse Bank enz. Een andere mijlpaal bereikte Piet toen hij in 1955 in huwelijk trad met zijn geliefde Fokje, samen twee zoons en een kleinzoon. Veel bewondering voor zijn wederhelft en gemis is te horen tijdens dit interview. Zij is helaas niet meer onder ons. Piet is niet alleen gek op fietsen maar ook op schoenen die hij met trots laat zien.

Aandachtspunten SOS:
Aandachtspunten in de toekomst is nieuw aanwas, best een moeilijk karwei, want tegenwoordig heeft men zoveel andere activiteiten. Vroeger ging je voor de gezelligheid naar de sociëteit voor een drankje. De locatie, evenementen, geen tafelindeling met jaardiner vindt hij belangrijk. Verder een groot compliment voor Ger Koopman die veel voor de sociëteit doet wil Piet van Heusden nog even kwijt.
Er komt een nieuwe mijlpaal aan, want op 11 juli 2019 wordt Piet 90 jaar.

————————————————————————–

COMMISSIE LIEF en LEED
Uitgave 3
10 mei 2019

Minimaal een keer per maand brengt Commissie Lief en Leed een
“onderonsje” uit. Het betreft een exclusief gesprek met een van onze
vrienden van Sociëteit Olympisch Stadion. Met toestemming van de
geïnterviewde is dit onderonsje intern gepubliceerd.

Wij staan open voor suggesties of ideeën en ontvangen graag uw reacties op
liefleedsos@gmail.com

Nita Gharbharan Manurat

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets