Donderdag 17 mei Olympisch Stadion 90 jaar

Op 17 mei is het precies negentig jaar geleden dat het Olympisch Stadion in gebruik werd genomen voor de Olympische Spelen in Amsterdam. Op die dag verschijnt daarom het boek van Jurryt van de Vooren met 28 verhalen over Amsterdam 1928. Diezelfde avond geeft hij een lezing over de Zomerspelen van 1928 en de Winterspelen van 2026.

Het boek gaat namelijk niet alleen over vroeger, maar vooral over nu, want wie goed kijkt, ziet overal de nalatenschap van deze Olympische Spelen. We hebben er bijvoorbeeld het parkeerbord aan overgehouden en het olympisch vuur. Ook ontwikkelde Amsterdam in die tijd een andere visie op stedelijke ontwikkeling met een belangrijke rol voor sport in de ruimtelijke ordening.

Maar het boek gaat ook over de toekomst, want Nederland kan opnieuw de Olympische Spelen organiseren: de Winterspelen van 2026. En dan niet het hele evenement, maar alleen het langebaanschaatsen. De Zwitserse stad Sion heeft zich kandidaat gesteld voor 2026, maar overweegt ons land erbij te betrekken voor het schaatsen. De sluimerende olympische ambitie wordt zo opeens heel concreet.

Op 17 mei vertelt Jurryt in het Olympisch Stadion over de nalatenschap van Amsterdam 1928 en de mogelijkheid om de Olympische Spelen opnieuw naar Nederland te halen. Deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk, aanmelding vooraf gewenst via office@olympischstadion.nl.

WAAR: 1928 Olympic Room, (Olympisch Stadion 2, 1076 DE AMSTERDAM)
Zaal open: 19.00 uur
Aanvang: 19.30 uur
Einde: 21.00 uur

Met vriendelijke groet,

Bestuur Sociëteit Olympisch Stadion

1928 het onbekende verhaal van de nederlandse olympische spelen

Sociëteit Olympisch Stadion

De Sociëteit Olympisch Stadion is een vereniging van mensen met een groot hart voor de sport – voor Olympische inspiratie en uitwisseling. Haar bijzondere ledenbestand is rijk aan (top)sporters, sportorganisatoren, -bestuurders en -journalisten. Al sinds 1967 huizen wij in het mooiste clubhuis van Nederland, het Olympisch Stadion. Vanuit de plek waar het Olympisch Vuur broeit, organiseren wij borrels, debatten en evenementen met aandacht voor ‘t verleden, de actualiteit en de talenten van de toekomst.

Tweets